Οικονομία

Αυτοί είναι οι δήμοι που αποζημιώνουν τις ζημιές από πτώσεις δέντρων σε ΙΧ

Αυτοί είναι οι δήμοι που αποζημιώνουν τις ζημιές από πτώσεις δέντρων σε ΙΧ

Τι προβλέπει η νομοθεσία και πως αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Η κακοκαιρία Ελπίδα ευθύνεται για μεγάλες καταστροφές. Δεκάδες δέντρα έσπασαν και έπεσαν σε αυτοκίνητα, προκαλώντας σημαντικές ζημίες. Ήδη ορισμένοι δήμοι στην Αττική ανακοινώνουν ότι θα αποζημιώνουν τους κατόχους οχημάτων στις περιοχές ευθύνης τους. Πρώτος ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσες την πρωτοβουλία αυτή και ακολούθησαν οι δήμοι Γλυφάδας και Ν. Σμύρνης.

Τι ισχύει για τον Δήμο Αθηναίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έδωσε εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες «να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα», τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης που θα καταθέσουν δημότες.

Προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων είναι τα οχήματα να βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο, είτε σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του δήμου. Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Τεντόμας, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Κλιματικής Αλλαγή και περιέγραψε την όλη διαδικασία.

Πενταψήφιος αριθμός για τις αιτήσεις στην Γλυφάδα

Τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων κατά τη διάρκεια του χιονιά που έπληξε την Αττική, θα αποζημιώσει ο Δήμος Γλυφάδας. Όπως ανακοινώθηκε, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πενταψήφιο αριθμό του δήμου 15464, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την υποβολή της αίτησης και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι δύο προϋποθέσεις που τέθηκαν από τη δημοτική Αρχή για την έγκριση της αποζημίωσης, είναι το αυτοκίνητο κατά τον χρόνο πτώσης του δέντρου, να βρισκόταν σταθμευμένο ή κινούμενο σε δημοτικό οδικό δίκτυο και να μην μπορεί ο κάτοχός του να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Η διαδικασία που απαιτείται στο δήμο Νέας Σμύρνης

Με μια αναλυτική ανακοίνωση ο Δήμος της Νέας Σμύρνης εξηγεί στους οδηγούς οχημάτων την διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων σε πιθανές ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα από πτώση δέντρων

Aίτηση του ιδιοκτήτη του οχήματος ή εξουσιοδοτημένου προς αυτό προσώπου.
Φωτοτυπία άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν ο ιδιοκτήτης, ο αριθμός κυκλοφορίας και ο τύπος του οχήματος (μοντέλο-παλαιότητα-κυβισμός).
Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει αποζημιωθεί για τη συγκεκριμένη υλικά ζημία από άλλη πηγή.
Παραστατικά που να τεκμηριώνουν το ύψος των εργασιών που έγιναν και των ανταλλακτικών που χρησιμοποιήθηκαν (εφόσον το όχημα είναι επισκευάσιμο).
Εκτίμηση της αξίας του οχήματος από ασφαλιστική εταιρία, πραγματογνώμονα ή και συνεργείο.
Δελτίο συμβάντος αστυνομίας – πυροσβεστικής ή άλλης υπηρεσίας.
Σε περίπτωση που έχει ασκηθεί ένδικο βοήθημα παραίτηση ή υπεύθυνη δήλωση περί παραίτησης. Αν κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση η απόφαση θα λαμβάνεται υπό την αίρεση προσκόμισης της παραίτησης στο Ταμείο προ της εκταμίευσης.
Φωτογραφίες, μαρτυρίες και λοιπό αποδεικτικό του συμβάντος υλικό.
Οι αιτούντες θα στέλνουν την αίτησή τους, τις φωτογραφίες και το δελτίο συμβάντος στο [email protected] και ακολούθως το αρμόδιο τμήμα θα επικοινωνεί μαζί τους για τα περαιτέρω.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίζει τους δρόμους, να φροντίζει το οδικό δίκτυο και μέσα στην συντήρηση του οδικού δικτύου είναι και η κοπή των δέντρων η αποκλάδωση, η συντήρηση των επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου ώστε να αποτραπεί η πτώση τους και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση πεζών και αυτοκινήτων.

Πώς αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Για το θέμα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις Έξι” ο Αλέξανδρος Πιτσικαλής, ασφαλιστικός σύμβουλος, επισημαίνοντας ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει κάλυψη στο ασφαλιστήριο για φυσικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, όσοι έχουν υποστεί ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά την σχετική βεβαίωση από την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία, έναντι μικρού αντιτίμου.

 

Σχετικά Άρθρα

Στα 13,4 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στους αγρότες μέχρι το 2027

DiferSports

Φορολογική συμμόρφωση: 8,5 στα 10 ευρώ πληρώνονται στην ώρα τους

DiferSports

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουλίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής

DiferSports

Κίνδυνος να χαθούν επιδόματα για χιλιάδες δικαιούχους από την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες

DiferSports

Την Τετάρτη 12/4 λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις στο Ε9

DiferSports

Ακρίβεια: Τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα