Οικονομία

Χατζηθεοδοσίου: Μόνο το 10% των οχημάτων στη Θεσσαλία θα αποζημιωθούν

Χατζηθεοδοσίου: Μόνο το 10% των οχημάτων στη Θεσσαλία θα αποζημιωθούν

Την παραδοχή ότι «η καταστροφή του Θεσσαλικού Κάμπου θα σημάνει τις επόμενες ημέρες και αύξηση των προϊόντων λόγω του μεγάλου αριθμού των ειδών που παράγονται εκεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο ίδιος ανέδειξε το θέμα των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες αποκαλύπτοντας ότι ενώ σε όλη τη χώρα τα οχήματα που καλύπτονται για φυσικές καταστροφές φτάνουν το 20%, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Μαγνησία (Θεσσαλία) φτάνει μόλις το 10%.

Όπως ανέφερε στην EΡΤ ότι παράγουν οι τέσσερις νομοί θα λείψουν το επόμενο διάστημα από την αγορά. Ο ίδιος μιλώντας για τα αιτήματα που δέχεται από τους επαγγελματίες των περιοχών που έχουν πληγεί δήλωσε ότι του ζητούν αντλίες για να βγάλουν τα νερά από τις επιχειρήσεις τους.

Το ποσοστό των ασφαλισμένων δεν ξεπερνάει το 10%

«Εμείς αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές με εργαλεία αναγκαία για να αποκατασταθούν. Ζητάνε καθαρτικά και εδώ φαίνεται το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα είναι οι ασθένειες. Ήδη έχουν εξαπλωθεί πάρα πολύ όταν ακόμη σε επτά δήμους το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για να πλυθείς» τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα προβλήματα που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλα.

Μιλώντας για την αποζημίωση των οχημάτων, επαγγελματικών και ιδιωτικών, επισήμανε ότι όποιος έχει ασφάλεια από φυσικές καταστροφές θα αποζημιωθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Το ζήτημα, όπως είπε, είναι ότι στη Θεσσαλία ο αριθμός των οχημάτων που καλύπτεται για ζημιές από πλημμύρες είναι κάτω από 10% εξηγώντας ότι μόνο «το 10% των οχημάτων που καταστράφηκαν μπορούν να αποζημιωθούν από τις εταιρείες».

«Κάθε όχημα για να μπορέσει να αποζημιωθεί θα πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο έγγραφο της Πυροσβεστικής που δηλώνει τι συνέβη. Ακόμα και αυτό που χάθηκε αποζημιώνεται», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις τις κατοικίες και σε αυτόν τον τομέα το ποσοστό των ασφαλισμένων δεν ξεπερνάει το 10%. «Ασφαλίζονται υποχρεωτικά όσα είναι (υποθηκευμένα) στην τράπεζα. Δεν έχουμε τόσα πολλά ασφαλιστήρια στον αγροτικό χώρο. Εκεί που είναι πολύ υψηλή ασφάλεια είναι στις επιχειρήσεις και ιδίως στις μεγάλες» τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Το 80% των αποζημιώσεων αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις

Το θέμα, όπως είπε, δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και οι εργαζόμενοι. «Η ζημιά που φαίνεται στον θεσσαλικό κάμπο εκ πρώτης όψεως ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια για τις ασφαλιστικές με τόσο λίγους ασφαλισμένους» αποκάλυψε ο κ. Χατζηθεοδοσίου με το 80% των αποζημιώσεων να αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μιλώντας για την ανάγκη της ασφάλισης εξήγησε ότι στη Φλόριντα και στην Καλιφόρνια, το 80% των πληγέντων αποζημιώθηκε από τις ασφαλιστικές, στη Γερμανία το 75 ενώ στην Ελλάδα μόλις το 10%.

«Πρέπει να υπάρξει τρόπος αύξησης των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφάλειες και μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνοντας ότι χρειάζεται και το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το 10% της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ είναι καλή. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 40 εκατ. στον κρατικό προϋπολογισμό. Αν ήταν 30% θα σήμαινε 120 εκατ. ευρώ αλλά η ζημιά τώρα είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, μεγάλο μέρος των χρημάτων θα τα γλίτωνε η Πολιτεία από τον κρατικό προϋπολογισμό» εκτίμησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στα 526 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών

DiferSports

Βενζίνη: Ξανά στα 2,1 ευρώ το λίτρο – Πού υπάρχουν πιο φθηνά καύσιμα

DiferSports

Συντάξεις: Ποιοι δεν είδαν αύξηση και γιατί

DiferSports

Wall Street: Με ιστορικά μεγάλες απώλειες έκλεισε ο Dow Jones

DiferSports

Online Shopping: Τι δεν πρέπει να αγοράσεις ποτέ στο διαδίκτυο γιατί μπορεί να βγεις… μπλεγμένος

DiferSports

Eurostat: «Άλμα» του πληθωρισμού στο 9,4% τον Απρίλιο στην Ελλάδα

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα