Υγεία

Διατροφή: Τι φταίει που λεπταίνουν οι τρίχες και σπάνε πιο εύκολα

Διατροφή: Τι φταίει που λεπταίνουν οι τρίχες και σπάνε πιο εύκολα

Υπολογίζεται ότι το 50% των γυναικών άνω των 40 ετών θα έχουν κάποια μορφή γυναικείας τριχόπτωσης
Η τριχόπτωση είναι ένα από εκείνα τα αναπόφευκτα πράγματα που έρχονται με τη γήρανση, ακόμη και για τις γυναίκες. Τα μαλλιά μπορούν να παίξουν έναν τόσο καθοριστικό ρόλο στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, οπότε η απώλεια τους μπορεί να έχει συναισθηματικό αντίκτυπο σε όποιον το βιώνει.

Πολλά πράγματα μπορούν να συμβάλουν στην αραίωση των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης και των ορμονικών διακυμάνσεων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Αλλά μερικές επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν το πόσες τρίχες χάνετε κάθε μέρα. Μία από αυτές τις επιλογές αφορά τη διατροφή σας.

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας πιο λεπτά
Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τρόφιμα δεν είναι καλή για την υγεία: προκαλεί αύξηση βάρους και προβλήματα όπως υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση.

Ωστόσο, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως το επεξεργασμένο κρέας και οτιδήποτε τηγανητό, μπορεί επίσης να συμβάλει στην απώλεια μαλλιών. Τα “καλά λιπαρά”, που βρίσκονται σε τροφές όπως ο σολομός, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο, μπορούν ακόμα να είναι στο μενού της εβδομάδας.

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να διαταράξει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών
Τα μαλλιά σας περνούν από έναν κύκλο ανάπτυξης κατά τον οποίο πέφτουν και ανανεώνονται. Γι’ αυτό θα χάνετε πάντα τρίχες κάθε μέρα, ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση. Ο θύλακας της τρίχας διανύει έναν κύκλο ζωής μεταξύ ανάπτυξης και ανάπαυσης, μια διαδικασία που τροφοδοτείται από βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας. Κατά τη φάση ανάπτυξης, τα βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας ενεργοποιούνται για να αναγεννήσουν τον θύλακα της τρίχας και τα μαλλιά. Αυτές οι νέες τρίχες αντικαθιστούν εκείνες που βρίσκετε στη… βούρτσα σας. Είναι όλα μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας αναγέννησης των μαλλιών.

Ωστόσο, η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε ποντίκια (είναι ανατομικά, φυσιολογικά και γενετικά παρόμοια με τους ανθρώπους) έδειξε, ότι το στρες, που προκαλείται από μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής, μπορεί να εξαντλήσει τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων και να διαταράξει αυτόν τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας. Σε έναν μη φυσιολογικό κύκλο, τα βλαστοκύτταρα αποτυγχάνουν να ενεργοποιηθούν και νέες τρίχες δεν αναπτύσσονται, οδηγώντας τελικά σε επιτάχυνση της αραίωσης των μαλλιών.

Είναι πιο πιθανό να χάνετε τρίχες λόγω διατροφής καθώς μεγαλώνετε
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από μια ανθυγιεινή διατροφή είναι πιο πιθανό να συμβεί καθώς μεγαλώνετε. Η τριχόπτωση γενικά συμβαίνει φυσικά καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά όταν συνδυάζεται με τη συνεχή κατανάλωση λιπαρών τροφών, θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Επιλέγοντας μια διατροφή με πολλές άπαχες πρωτεΐνες (τα μαλλιά σας είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνη, επομένως είναι σημαντικό να διατηρήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης) όπως άπαχα κρέατα, φασόλια και όσπρια αντί για επεξεργασμένα κρέατα, τυριά, αρτοσκευάσματα και άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση των μαλλιών σας καθώς μεγαλώνετε.

Μια μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatology Practical & Conceptual, ανέφερε ότι “η διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει τόσο τη δομή όσο και την ανάπτυξη των μαλλιών”. Επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα βιταμίνη C, βιταμίνη D και σίδηρο.

Πηγή: Διατροφή: Τι φταίει που λεπταίνουν οι τρίχες και σπάνε πιο εύκολα

Σχετικά Άρθρα

Μελέτη: Η παχυσαρκία στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

DiferSports

Κορονοϊός–Λοίμωξη: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας–Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

DiferSports

Τι μπορεί να σας συμβαίνει αν σας πονάνε τα γόνατά σας τη νύχτα

DiferSports

Καρδιαγγειακή νόσος και καρκίνος: Συνδέονται μεταξύ τους;

DiferSports

Δείτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες του Λεβιθόχορτου

DiferSports

Φάρμακα: Ποια θα ακριβύνουν – Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μας

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα