Οικονομία

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς

Σήμερα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το επίδομα σε συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαγγέλλει, εκτός απροόπτου σήμερα, το τελικό ύψος της εφάπαξ παροχής, αλλά και το εύρος των οριστικών δικαιούχων, με αιχμή τους συνταξιούχους που είτε έχουν ακόμη προσωπική διαφορά και κατά συνέπεια δεν έλαβαν καμία αύξηση είτε είδαν μικρή αύξηση στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, ο πρωθυπουργός, από την Καστοριά χθες, προανήγγειλε την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος, σημειώνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση θα στέκεται πάντα στους πολίτες και στους πιο αδύναμους» και φωτογράφiσε τη διεύρυνση των δικαιούχων, επισημαίνοντας ότι «η οικονομία μας αναπτύσσεται πιο γρήγορα και το μέρισμα ανάπτυξης πάντα θα επιστρέφεται στους πολίτες». «Κάναμε ήδη σημαντικές κινήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει πως ήδη «οι πιο πολλοί συνταξιούχοι είχαν αύξηση ύστερα από 12 χρόνια», ενώ επανέλαβε πως «για την προσωπική διαφορά θα υπάρξουν εξαγγελίες αυτή την εβδομάδα και για όσους δεν είδαν αύξηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα δοθεί πριν από το Πάσχα και το ύψος του θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Οσο για τους δικαιούχους, αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 800.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα δεν έλαβε αύξηση για το 2023, ενώ στους δυνητικά δικαιούχους φαίνεται πως είναι και όσοι έλαβαν μικρές αυξήσεις –κοντά στα 10 ευρώ– είτε λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς είτε λόγω της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οσο για τον δημοσιονομικό χώρο που θα «καλύψει» την παροχή αυτή, εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που αφήνει ανοικτό το αμέσως επόμενο διάστημα να ανακοινωθούν επιπλέον παροχές, πιθανότατα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των ανασφάλιστων υπερηλίκων, των μακροχρόνια ανέργων ή και των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στην πράξη, χωρίς έκτακτη παροχή αναμένεται να μείνουν περίπου 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην είδαν τη σύνταξή τους αυξημένη, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής κατά 7,75%, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι 4 κατηγορίες

Ετσι, και με δεδομένη τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου που διαπιστώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στη λίστα με τους δυνητικά δικαιούχους του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς» βρίσκονται:

• Οι «σίγουροι» 140.000-150.000 συνταξιούχοι με συντάξεις από 800–1.000 ευρώ που δεν έλαβαν καμία παροχή ή αύξηση τους τελευταίους μήνες. Δεν έλαβαν δηλαδή επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα, δεν είδαν αύξηση από το +7,75% λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς και δεν επηρεάστηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς τα εισοδήματά τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ.

• Περίπου 200.000 με 250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με προσωπική διαφορά. Ελαβαν τα Χριστούγεννα τα 250 ευρώ της «επιταγής ακρίβειας», όμως όλο το 2023 δεν θα δουν οποιαδήποτε αλλαγή στις συντάξεις τους, αφού η προσωπική διαφορά απορροφά το σύνολο της αύξησης.

• Αλλοι περίπου 150.000 συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μεταξύ των 12.000 και 15.000 ευρώ ετησίως, που λόγω της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης είχαν μια πολύ μικρή αύξηση στη σύνταξή τους, της τάξης των 3-5 ευρώ τον μήνα. Είχαν όμως και προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μη λάβουν ούτε ευρώ στην τσέπη τους από την αύξηση 7,75%.

• Περίπου 250.000 με 300.000 συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 15.000 έως 20.000 ευρώ τον χρόνο, που παρότι λαμβάνουν από συντάξεις έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, δεν έλαβαν παρά μια μικρή αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οσο για το ύψος της παροχής, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, με στόχο οι χαμηλοσυνταξιούχοι να πάρουν περισσότερα από τους υψηλοσυνταξιούχους.

Σχετικά Άρθρα

«Καμπανάκι» από τους Γερμανούς: Κίνδυνος κοινωνικής κατάρρευσης με τετραψήφιους λογαριασμούς ενέργειας

DiferSports

Άρχισαν οι αιτήσεις για 12 θέσεις σε Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

DiferSports

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Στα 520 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών

DiferSports

Στα «κάγκελα» οι καταναλωτές: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων

DiferSports

«Φέσια» 2,24 δισ. ευρώ έβαλε το Δημόσιο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες τον Ιανουάριο

DiferSports

Κυβέρνηση: Πριν τις 31 Δεκεμβρίου η απόφαση για τις αυξήσεις στις συντάξεις

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα