Διεθνή

ΕΕ: Βάζει τέλος στην εξαγωγή πλαστικών σε φτωχές χώρες

ΕΕ: Βάζει τέλος στην εξαγωγή πλαστικών σε φτωχές χώρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην απαγόρευση από το 2026 εξαγωγής πλαστικών απορριμάτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, δηλαδή τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και χώρες όπως η Τουρκία.

Η συμφωνία έρχεται την ώρα που διπλωμάτες συναντώνται στο Ναϊρόμπι της Κένυας για να καταρτίσουν μια παγκόσμια συνθήκη για την πλαστική ρύπανση, αναφέρει ο Guardian.

«Η ΕΕ θα αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα πλαστικά της απόβλητα απαγορεύοντας την εξαγωγή τους σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ», δήλωσε η Περνίλε Βάις, Δανή ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, η οποία ήταν υπεύθυνη για την πρόταση. Τα απόβλητα είναι πόρος όταν διαχειρίζονται σωστά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον ή στην ανθρώπινη υγεία, πρόσθεσε η ίδια.

Οι κανόνες, που πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ, θέτουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων προς τις πλούσιες χώρες και σταματούν εντελώς τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Έπειτα από πέντε χρόνια, οι χώρες που επιθυμούν να εισάγουν πλαστικά απόβλητα της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να άρει την απαγόρευση γι’ αυτές, εάν αποδείξουν ότι θα τα μεταχειριστούν σωστά.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που πετιέται στην Ευρώπη καίγεται και λιγότερο από το ένα τρίτο ανακυκλώνεται. Οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένα πλαστικά απόβλητα που αποστέλλονται στο εξωτερικό για ανακύκλωση καταλήγουν σε χωματερές και υδάτινους δρόμους.

Σχετικά Άρθρα

Δέσμευση Γερμανίας – Φινλανδίας για στήριξη Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

DiferSports

ΗΠΑ: “Παίρνουμε σοβαρά την απειλή Πούτιν για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα”

DiferSports

100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σε Ινδία και Πακιστάν λόγω επερχόμενου κυκλώνα

DiferSports

Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μελόνι με την έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή

DiferSports

Μακρόν: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στην Ουκρανία

DiferSports

Ινδονησία: Το 85% του πληθυσμού έχει αντισώματα κατά του κορονοϊού

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα