Υγεία

ΕΜΑ: Περισσότερο μολυσματική η Όμικρον-Στο 1/3 ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με τη Δέλτα

ΕΜΑ: Περισσότερο μολυσματική η Όμικρον-Στο 1/3 ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με τη Δέλτα

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από έρευνες ανά τον κόσμο για την σοβαρότητα της λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει ημετάλλαξη Omicron, καθώς και για την αποτελεσματικότα των εμβολίων απέναντι στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού, παρουσίασε την Τρίτη ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτήν, αναφέρεται πως παρά το γεγονός ό,τι η Omicron δείχνει να είναιπερισσότερο μολυσματική από άλλες παραλλαγές του ιού, μελέτες από τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες χώρες της ΕΕ δείχνουν πως ο κίνδυνος νοσηλείας είναι χαμηλότερος για εκείνους που έχουν προσβληθεί με την Omicron. Με βάση αυτές τις μελέτες, ο κίνδυνος, επί του παρόντος, κυμαίνεται μεταξύ του 1/3 και του μισού σε σχέση με αυτόν της Δέλτα.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα από πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της συμπτωματικής Covid είναι χαμηλότερη για την Omicron σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές και τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι πιθανό να νοισήσουν λόγω της Omicron.

Ωστόσο, οι ίδιες μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρών λοιμώξεων και νοσηλείας, που συνδέονται με την παραλλαγή Omicron. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν δεδομένα αποτελεσματικότητας από τον πραγματικό κόσμο, υποδηλώνουν επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει αναμνηστική δόση προστατεύονται καλύτερα από εκείνους που έχουν λάβει μόνο δυο δόσεις. Δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις έχουν έως και 70% προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο νοσηλείας. Παρόμοια δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ενώ τα αντισώματα μειώνονται λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό, η προστασία από τη νοσηλεία αυξάνεται κατά 90% μετά την ενισχυτική δόση.

Ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους – Αποτελεσματικά τα αντιικά φάρμακα για την Omicron

Στο μεταξύ, σε ενημέρωση που παρείχε ο ΕΜΑ την Τρίτη στους δημοσιογράφους για τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της Covid, ανέφερε πως οι έγκυοι είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν σοβαρά με Covid σε σύγκριση με γυναίκες που δεν κυοφορούν. Παράλληλα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να προκαλούν επιπλοκές ή άλλα προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Ακόμα, επισημάνθηκε πως τα στοματικά και ενδοφλέβια φάρμακα για την Covid, όπως το Paxlovid της Pfizer και η ρεμντεσιβίρη, διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους και απέναντι στη μετάλλαξη Omicron και μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό επιβάρυνσης του οργανισμού από τη νόσο που σχετίζεται με αυτήν την παραλλαγή.

Πηγή: ΕΜΑ: Περισσότερο μολυσματική η Όμικρον-Στο 1/3 ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με τη Δέλτα

Σχετικά Άρθρα

Φρούτα: Να καταναλώνονται πριν ή μετά το κυρίως γεύμα;

DiferSports

Πως επηρεάζει η διάρκεια του ύπνου την καρδιακή υγεία

DiferSports

Ανεπανόρθωτα προβλήματα θα αντιμετωπίζουν τα παιδιά της πανδημίας

DiferSports

Κορωνοϊός: 7.365 νέα κρούσματα, 291 οι διασωληνωμένοι, 64 θάνατο

DiferSports

Μικροχλωρίδα του εντέρου: Πως θα αποφύγουμε τη γήρανση της;

DiferSports

Κορωνοϊός: Επιστημονική κόντρα ανάμεσα σε Παυλάκη και Μαγιορκίνη – «Έκτο κύμα» της επιδημίας ή «ταλάντωση»;

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα