Οικονομία

Επενδύσεις: 16 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Επενδύσεις: 16 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Με κονδύλια ύψους 16 δισ. ευρώ που προέλθουν από Εθνικούς πόρους, προγράμματα τους ΕΣΠΑ και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η κυβέρνηση προσδοκά να αυξήσει φέτος το ποσοστό των επενδύσεων κατά 22% δίνοντας σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Για του επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί δημόσιες επενδύσεις της τάξης των 11 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

– Τα 7,8 δισ ευρώ θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συγκεκριμένα τα 6,5 δισ. ευρώ θα έρθουν από κοινοτικούς πόρους και 1,3 δισ. ευρώ από εθνικούς.

– Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει 5 δισ. ευρω.

– Επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα πέσουν στην οικονομία μέσω του νέου ΕΣΠΑ και θα αρχίσουν να εκταμιεύονται το πρώτο τετράμηνο του 2022 δίνοντας προτεραιότητα στις πράσινες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2022 θα τρέξουν οι προκηρύξεις για τρία μεγάλα έργα που αφορούν τον τουρισμό, την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων και ειδικά προγράμματα για τον αγροτικό τομέα.

Το αργότερο στις αρχές Απρίλη εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,56 δισ. ευρώ. Όπως τόνιζε αρμόδια πηγή, η σχετική έγκριση για την εκταμίευση αναμένεται τον Μάρτιο ωστόσο τα χρήματα μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα είτε εντός του Μαρτίου είτε το αργότερο στις αρχές Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι από τα 3,56 δισ. ευρώ, τα 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων και 1,84 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το ελληνικό δημόσιο θα διαθέσει ποσό ύψους 1,57 δισ. ευρώ άμεσα προς έξι ελληνικές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά την υπογραφή των σχετικών επιχειρησιακών συμφωνιών.

Μέχρι το τέλος του μήνα οι έξι τράπεζες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Για να είναι επιλέξιμες, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω στόχους:

· πράσινη μετάβαση,
· ψηφιακός μετασχηματισμός,
· καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη,
· ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και
· εξωστρέφεια.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επιτόκιο με το οποίο θα δανείζει το Δημόσιο όσον αφορά το σκέλος των δανείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Πηγή: Επενδύσεις: 16 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά Άρθρα

Δείτε πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαρτίου

DiferSports

Νέα κίνητρα για την επανένταξη ανέργων στην εργασία

DiferSports

Αναστολές Ιανουαρίου: Την Παρασκευή πληρώνονται τα 534 ευρώ

DiferSports

Κίνα και Ρωσία «βομβαρδίζουν» την οικονομία των ΗΠΑ: Αγοράζουν χρυσό, πουλάνε ομόλογα και προκαλούν κατάρρευση τραπεζών!

DiferSports

ΑΑΔΕ: Έρχεται νέα πλατφόρμα για τις προσφυγές στην Εφορία

DiferSports

Πληθωρισμός: Στο 11,4% τον Αύγουστο, συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα