Διεθνή

Europol: Δόθηκε διαταγή να διαγράψει ένα τεράστιο απόθεμα προσωπικών δεδομένων

Europol: Δόθηκε διαταγή να διαγράψει ένα τεράστιο απόθεμα προσωπικών δεδομένων

Η εποπτική αρχή προστασίας δεδομένων της ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή στην Europol να διαγράψει δεδομένα για άτομα που δεν συνδέονται με έγκλημα, εφόσον δεν τηρούν τις διασφαλίσεις για την αποθήκευση τέτοιων πληροφοριών.

Η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ, η Europol, θα αναγκαστεί να διαγράψει μεγάλο μέρος ενός τεράστιου αποθέματος προσωπικών δεδομένων που έχει διαπιστωθεί ότι έχει συσσωρεύσει παράνομα από την εποπτική αρχή προστασίας δεδομένων του μπλοκ. Το πρωτοφανές εύρημα στοχεύει αυτό που οι ειδικοί σε θέματα απορρήτου αποκαλούν «μεγάλη κιβωτό δεδομένων» που περιέχει δισεκατομμύρια σημεία πληροφοριών.

Τα ευαίσθητα δεδομένα προέρχονται από αναφορές εγκλημάτων, παραβιάστηκαν από κρυπτογραφημένες τηλεφωνικές υπηρεσίες και δειγματοληψία από αιτούντες άσυλο που δεν ενεπλάκησαν ποτέ σε κανένα έγκλημα.

H EDPS (European Data Protection Supervisor) δήλωσε ότι παρενέβη αφού η Europol – η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνεργασίας για την επιβολή του νόμου – δεν συμμορφώθηκε με την προειδοποίηση του 2020 ότι διατηρούσε προσωπικά δεδομένα που δεν συνδέονται με το έγκλημα.

Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα διατηρούνταν «για περισσότερο από όσο χρειάζεται, αντίθετα με τις αρχές της ελαχιστοποίησης των δεδομένων και του περιορισμού της αποθήκευσης».

Η εντολή για την επιβολή ενός ορίου έξι μηνών για την αποθήκευση τέτοιων δεδομένων δόθηκε στην Europol στις 3 Ιανουαρίου, ανέφερε.

«Μια περίοδος έξι μηνών για προανάλυση και φιλτράρισμα μεγάλων συνόλων δεδομένων θα επιτρέψει στην Europol να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των κρατών μελών της ΕΕ που βασίζονται στην Europol, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΕΠΔ Βόιτσεχ Βιεβιορόφσκι. Πρόσθεσε ότι παραχωρήθηκε στην Europol περίοδος 12 μηνών για να συμμορφωθεί με τα σύνολα δεδομένων που έχει ήδη στην κατοχή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «λαμβάνει υπόψη» την απόφαση του ΕΕΠΔ και «χαιρετίζει» τη 12μηνη περίοδο παρέκκλισης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος.

«Η περίοδος διατήρησης δεδομένων θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέψει στην Europol να εκτελεί τα καθήκοντά της αποτελεσματικά και να προσφέρει την προστιθέμενη αξία της στο έργο των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων υποθέσεων κατά της τρομοκρατίας», είπε η εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι τα σύνολα δεδομένων που δόθηκαν στην Europol με έδρα τη Χάγη από κράτη μέλη της ΕΕ είχαν γίνει μεγαλύτερα τα τελευταία χρόνια και συχνά χρειαζόταν χρόνος για διερεύνηση των υποθέσεων.

Πηγή: Europol: Δόθηκε διαταγή να διαγράψει ένα τεράστιο απόθεμα προσωπικών δεδομένων

Σχετικά Άρθρα

Κίνα: Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 40 βαθμών Κελσίου στο Πεκίνο

DiferSports

Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής στη Μόσχα: «Η τουρκική παρουσία στη Συρία πρέπει να τερματιστεί»

DiferSports

Κροάτης πρόεδρος: «Αν η Αθήνα κρατήσει και τους 100, θ’ ανοίξει βεντέτα»

DiferSports

Β.Ζελένσκι: Με «σοκάρει» που το Ισραήλ δεν έστειλε στην Ουκρανία συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας

DiferSports

Βρετανία: Στο ντιμπέιτ για την διαδοχή του Τζόνσον λιποθύμησε στον “αέρα” δημοσιογράφος

DiferSports

Τανζανία: Συντριβή αεροσκάφους με 49 άτομα σε λίμνη

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα