Πολιτική

Φλωρίδης: Διέψευσε ατην επιβολή προστίμων σε δικηγόρους που διαταράσσουν την διεξαγωγή δικών

Φλωρίδης: Διέψευσε ατην επιβολή προστίμων σε δικηγόρους που διαταράσσουν την διεξαγωγή δικών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μεταφορά δικαστικής ύλης από τα δικαστήρια σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, που διεξήχθησαν στη Χίο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, από του βήματος, διέψευσε τις διαρροές για την επιβολή υψηλών παραβόλων για την αναβολή υποθέσεων και χρηματικών ποινών σε δικηγόρους για μη επιτρεπτές συμπεριφορές στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, ο κ. Φλωρίδης αποδέχθηκε το αίτημα της Ολομέλειας οι δικαστές που αφυπηρετούν να μην διορίζονται σε δημόσιες θέσεις, ιδίως ως επικεφαλής ανεξαρτήτων αρχών για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά την αφυπηρέτησή τους, πρόταση που ήδη κατέστη διάταξη νόμου στον πρόσφατο νόμο για τον προϊστάμενο της Δικαστικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ως προς το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα ότι προωθείται επίλυση του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο των κοινών συμφωνημένων προτάσεων υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγορικού σώματος.

Ακόμα, αναφορικά με τον “Δικαστικό Καλλικράτη”, ο κ. Φλωρίδης αφού λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ομάδας εργασίας, θα προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις, χωρίς την κατάργηση των υφισταμένων δικαστικών σχηματισμών.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μεταφορά δικαστικής ύλης από τα δικαστήρια σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους (διαταγές πληρωμής, άρσεις προσημειώσεων, ένορκες βεβαιώσεις, σωματεία, κληρονομητήρια κ.λπ.) και αναμένει τις προτάσεις του δικηγορικού σώματος.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις σε υποθέσεις Νομικής Βοήθειας, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι ψηφίστηκε η δημιουργία πλατφόρμας για την άμεση πληρωμή τους χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία εκκαθάρισης-ενταλματοποίησης από το ΤΑΧΔΙΚ και εξήγγειλε την άμεση εξόφληση του υπολοίπου 20% των αποζημιώσεων (2019-2022) και πλήρη εξόφληση των αποζημιώσεων για το πρώτο εννιάμηνο του 2023.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε:

– Θα εξεταστεί άμεσα το ζήτημα της επαναφοράς της υποχρεωτικής συμμετοχής των δικηγόρων στις εμπράγματες δικαιοπραξίες (συμβόλαια).

-Προανήγγειλε αλλαγές στους Κώδικες (ΠΚ, ΚΠΔ, ΚΠολΔ) και άμεση συγκρότηση εντός του Οκτωβρίου ομάδας εργασίας για τον Κώδικα Δικηγόρων.

– Ως προς το άρθρο 187 ΠΚ, σημείωσε ότι προωθείται επίλυση του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο των κοινών συμφωνημένων προτάσεων υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγορικού σώματος.

– Εξήγγειλε την ενίσχυση 3.500 νέων δικηγόρων με 5.000 ευρώ, μέσω voucher, την καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος 560 ευρώ σε δικηγόρους (30.000) για τη βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων τους, την ενδυνάμωση του δικαστικού παραστάτη και την παράταση του προγράμματος πρακτικής άσκησης στα δικαστήρια και δικηγόρους (6 μήνες σε Δικαστήρια και 12 μήνες σε Δικηγόρους) με καταβολή μηνιαίας αμοιβής 950 ευρώ , μέσω ΕΣΠΑ, αποδεχόμενος σχετικό πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Ολομέλεια.

– Προανήγγειλε την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών στην Εθνική Σχολή Δικαστών με την εισαγωγή μαθήματος δεοντολογίας και την αύξηση του ορίου ηλικίας εισαγωγής.

Σχετικά Άρθρα

Παντρεύτηκε η κόρη του Ευάγγελου Βενιζέλου, Ελβίνα

DiferSports

Ν.Δένδιας: Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις κοντά στους δοκιμαζόμενους πολίτες

DiferSports

Α.Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα – Εκλογές τώρα γιατί ο Κ.Μητσοτάκης καταστρέφει την Ελλάδα»

DiferSports

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση έως τις 22:00 για όσους περιμένουν ακόμη, ψήφισαν πάνω από 140.000

DiferSports

Gov.gr: Ποιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν μέχρι την Κυριακή

DiferSports

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος ο Πολάκης με απόφαση Τσίπρα – Ο Ραγκούσης Τομεάρχης Διαφάνειας στη θέση του

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα