Υγεία

«Φτερούγισμα» στην καρδιά: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

«Φτερούγισμα» στην καρδιά: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου η καρδιά φθάνει τους 100.000 παλμούς, διοχετεύοντας στο σώμα μας περίπου 7,5 λίτρα αίμα.

Αν θέλετε να μετρήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας θα πρέπει να είστε σε κατάσταση ηρεμίας, χωρίς να έχετε πραγματοποιήσει κάποια σωματική δραστηριότητα ή να έχετε φορτιστεί συναισθηματικά από κάποιο ευχάριστο ή δυσάρεστο γεγονός.

Για τους ενήλικες, οι φυσιολογικοί παλμοί κυμαίνονται μεταξύ των 60-100 παλμών το λεπτό. Οι παλμοί της καρδιάς που είναι σε επίπεδα χαμηλότερα από το φυσιολογικό, σχετίζονται με αποτελεσματική καρδιακή λειτουργία και καλή καρδιαγγειακή υγεία. Γι’ αυτό δεν είναι περίεργο εάν ένας αθλητής έχει ακόμη και 40 παλμούς το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας.

Ο αριθμός των παλμών της καρδιάς εξαρτάται κατά βάση από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η φυσική κατάσταση.

Επηρεάζεται όμως και από εξωτερικούς παράγοντες που ίσως δεν γνωρίζετε.

Δείτε πότε είναι φυσιολογικό να «φτερουγίσει» λίγο πιο γρήγορα η καρδιά σας και πότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό:
  1. Κρίση πανικού: Η ταχυπαλμία είναι τυπικό σύμπτωμα της κρίσης πανικού και συνδυάζεται στην περίπτωση αυτή με το τρέμουλο, τη ζαλάδα, την έντονη εφίδρωση και τη δύσπνοια. Η κρίση πανικού συνήθως δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, είναι όμως μια εμπειρία που προκαλεί έντονη δυσφορία. Εάν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές, σίγουρα είναι αναγκαία η επίσκεψη στον ειδικό ώστε να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία τους. Να σημειωθεί πως οι άστατοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να αποτελούν την ίδια την αιτία της κρίσης πανικού.
  2. Καφεΐνη: Η καφεΐνη είναι ουσία διεγερτική κι έτσι σε μεγάλες δόσεις ή σε άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία μπορεί να επηρεάσει τους καρδιακούς παλμούς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν η ταχυπαλμία συνοδεύεται από ζαλάδα, τάσεις λιποθυμίας ή πόνο στο στήθος.
  3. Αποσυμφορητικά: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν επιλέξετε ένα αποσυμφορητικό που περιέχει ψευδοεφεδρίνη, καθώς ορισμένα άτομα παρουσιάζουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη διεγερτική ουσία και μπορεί να εκδηλώσουν ήπια ταχυπαλμία μετά τη χρήση.
  4. Aφυδάτωση: Η απώλεια υγρών ή η μειωμένη πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσουν στην απορύθμιση των καρδιακών παλμών. Συνήθη συνοδά συμπτώματα στην περίπτωση αυτή είναι η ξηροστομία, οι μυϊκές κράμπες και το έντονο κίτρινο χρώμα στα ούρα.
  5. Αναιμία: Η αναιμία οφείλεται σχεδόν πάντα στην έλλειψη σιδήρου. Αν και δεν συνοδεύεται πάντοτε από την ταχυπαλμία, είναι συχνό φαινόμενο τα άτομα με αναιμία να αισθάνονται πως οι παλμοί της καρδιάς τους είναι πολύ δυνατοί. Συνήθη συμπτώματα της αναιμίας είναι η έντονη κόπωση και η τριχόπτωση.
  6. Βαρέα μέταλλα: Τα άτομα που εκτίθενται για πολλά χρόνια σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών. Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να αποδειχθεί τοξική για την καρδιά. Επίσης, τα βαρέα μέταλλα μπορεί να απορυθμίσουν τη λειτουργία των ηλεκτρολυτών και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς.

Πηγή: «Φτερούγισμα» στην καρδιά: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

Σχετικά Άρθρα

Μελέτη: Μπορεί να αναστραφεί η γήρανση μέχρι 30 χρόνια;

DiferSports

Γονείς ζήτησαν από δικαστήριο να πάρουν το σπέρμα του νεκρού γιου τους για να δημιουργήσουν εγγόνι

DiferSports

Πέτρες στη χολή: Μήπως προειδοποιούν για καρκίνο στο πάγκρεας;

DiferSports

Αυτά είνα τα βότανα που καταπολεμούν τον διαβήτη

DiferSports

Νέα μελέτη: Το γρήγορο περπάτημα είναι πιο σημαντικό από τα 10.000 βήματα για την υγεία

DiferSports

Τα μοναδικά οφέλη που έχει για την υγεία το Μαγνήσιο

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα