Διεθνή

Γαλλία: Μετά το συνταξιοδοτικό, «πόλεμος» για την ιδιωτικοποίηση του νερού -Βίαιες συγκρούσεις τραυματισμοί και συλλήψεις

Γαλλία: Μετά το συνταξιοδοτικό, «πόλεμος» για την ιδιωτικοποίηση του νερού -Βίαιες συγκρούσεις τραυματισμοί και συλλήψεις

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Γαλλία, καθώς σήμερα το μεσημέρι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, εκατομμύρια πολιτών έσπευσαν να υπερασπιστούν το νερό ως δημόσιο αγαθό 
απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια εκμετάλλευσης του υδροφόρου ορίζοντα για εντατική γεωργική εκμετάλλευση.

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει προγραμματίσει την κατασκευή τεχνητών λιμνών (ταμιευτήρων) στην επαρχία, με πολλούς περιβαλλοντολόγους και πολίτες από τον αριστερό χώρο να αντιτίθενται στα σχέδια.

Όπως μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά, εκ των οποίων ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Για την επιβολή της τάξης, περίπου τρεις χιλιάδες αστυνομικοί έχουν μεταβεί το σημείο.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πέντε αστυνομικά οχήματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Για τον γαλλικό Τύπο, εκτός από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει και τους πολέμιους της ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Οι διαδηλωτές διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή μεγάλων δεξαμενών (ταμιευτήρες) που θα καλύπτουν τις ανάγκες αγροτικών καλλιεργειών.

» Οι δεξαμενές αυτές θα γεμίζουν με νερό το οποίο θα αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα, ώστε να χρησιμοποιείται για το πότισμα εντατικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

H κυβέρνηση Μακρόν, όπως και οι υποστηρικτές του έργου, το θέτουν ως προϋπόθεση για την επιβίωση των αγροκτημάτων ενόψει της απειλής επαναλαμβανόμενων ξηρασιών.

Τα περιβαλλοντικά κινήματα «Εξεγέρσεις της Γης» και της Αγροτικής Συνομοσπονδίας έδωσαν το έναυσμα για τις σημερινές κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

Σχετικά Άρθρα

Κίνημα για ελεύθερες παραλίες: Μεγάλες κινητοποιήσεις σε Ιταλία και Ισπανία

DiferSports

Μπιλ Γκέιτς: «Η υγεία και η κλιματική αλλαγή στις προτεραιότητές μου»

DiferSports

Η Σερβία είναι «θετική» στο να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

DiferSports

Βρετανία: Φωτιά στο Λονδίνο – Πυκνοί καπνοί γύρω από το London Bridge

DiferSports

Γερμανία: Φόβοι για αναταραχές και εγκληματικές ενέργεις σε βάρος πολιτικών και στελεχών του ενεργειακού τομέα

DiferSports

Τουρκία: Διαψεύδονται οι θεωρίες για έκρηξη ηφαιστείου

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα