Ελλάδα

Κορονοϊός: Στα 11.124 τα νέα κρούσματα, 97 θάνατοι και 571 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: Στα 11.124 τα νέα κρούσματα, 97 θάνατοι και 571 διασωληνωμένοι

Επιπλέον 11.124 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Επίσης, 97 ασθενείς κατέληξαν λόγω των επιπλοκών του κορονοϊού. Ενώ 571 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 23.372 θάνατοι.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 97, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.372 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 571 (60.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 451 (78.98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (21.02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.034 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +14.75%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 442 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.920.992 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 436 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 97, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.372 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 571 (60.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 451 (78.98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (21.02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.034 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +14.75%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 442 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Πού υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κορονοϊό στη χώρα

Δείτε που εντοπίζονται τα σημερινά κρούσματα:

Η ερμηνεία της μείωσης

Αργή αποκλιμάκωση στον αριθμό νεκρών και βαρέως πασχόντων Covid-19 βλέπουν οι επιστήμονες, διευκρινίζοντας για την αποκλιμάκωση αυτή, ότι ουσιαστικά, δεν αναμένεται να έρθει πριν περάσουν 3 με 4 εβδομάδες

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στην οποία καταγράφηκε μετά από πολλές μέρες σημαντική μείωση των δεικτών με τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, αποτελεί μία εξαίρεση στο «βαρύ» αυτό «φορτίο».

Σύμφωνα με το iatropedia, λιγότερους από 600 διασωληνωμένους ασθενείς ανακοίνωσαν χθες οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα 583. Μείωση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 ασθενών σε ΜΕΘ έχει να καταγραφεί από τα τέλη Νοεμβρίου. Για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες σημειώθηκε και διψήφιος αριθμός θανάτων και συγκεκριμένα 78 (29 λιγότεροι σε σχέση με την Παρασκευή), αλλά και μειωμένος κατά 45 ασθενείς ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο οποίος άγγιξε τους 427 ασθενείς.

Η βελτίωση των πανδημικών δεικτών, πάντως, δεν αποκλείεται να είναι παροδική καθώς τα μαθηματικά επιστημονικά μοντέλα που προβλέπουν τη μελλοντική επίπτωση της πανδημίας, κάνουν λόγο για μείωση στους διασωληνωμένους σε 550 με 600 στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο (έναντι 657 σήμερα), όχι πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Την ίδια περίπου εποχή αναμένεται να υπάρξει και σημαντική μείωση στους ημερήσιους θανάτους, οι οποίοι αποτελούν “αγκάθι” στην ημερήσια καταγραφή της εικόνας της πανδημίας στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα η χώρα μας κατέχει μια από τις τρεις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και συγκεκριμένα, 61 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Το “μεταπανδημικό στάδιο” πάντως, στο οποίο όπως όλα δείχνουν εισέρχεται η Ευρώπη -και για το λόγο αυτό πολλές χώρες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα- θα κινηθεί σε αργούς ρυθμούς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πισωγυρίσματα.

Ποιοι εισάγονται σε ΜΕΘ και πεθαίνουν από Όμικρον

Όπως έχει κυριαρχήσει πλέον στα κρούσματα έτσι και στις νοσηλείες, το νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού κερδίζει διαρκώς έδαφος. Από τη συγκεκριμένη παραλλαγή μολύνεται πλέον το 90% των συνολικών κρουσμάτων, ενώ είναι χαρακτηριστική η επικράτησή του στις νοσηλείες.

Οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία που μέχρι τις αρχές του μήνα στην Όμικρον αφορούσαν μόνο το 40% του συνολικού αριθμού εισαγωγών, σήμερα μόλις οι 2 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο αφορούν στο στέλεχος Δέλτα και οι 8 στους 10 είναι Όμικρον.

Τα ίδια δεδομένα του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν πως οι ελάχιστοι θάνατοι που σημειώθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον (δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός) στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούσαν: είτε υπερήλικες, είτε άτομα με πολλές συνοσηρότητες.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, πάνω από το 90% ήταν άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας.

«Δεν γίνεται δειγματοληπτική ανάλυση για την Όμικρον σε όλους τους θανάτους. Και στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση είναι η ίδια (σ.σ. των περιστατικών με Όμικρον ή Δέλτα). Οπότε ο λόγος που κάνουμε δειγματοληψία είναι για να ξέρουμε περίπου πού είμαστε», δήλωσε συγκεκριμένα η Καθηγήτρια.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, από τους 112 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη και ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις ήταν οι 14, οι οποίοι είχαν πολλά άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα, ενώ όλοι οι άλλοι θάνατοι αφορούσαν είτε σε ανεμβολίαστους, είτε σε εμβολιασμένους με δυο δόσεις πολύ καιρό πριν.

«Η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού δεν είναι κοινό κρυολόγημα. Και επομένως κάποιοι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν», υπογράμμισε απ’ την πλευρά της η κα. Παπαευαγγέλου.

Σχετικά Άρθρα

Σπερχειάδα: Εισέβαλε και χτύπησε με γκλοπ υπάλληλο του δασαρχείου!

DiferSports

Κύπρος: Συλλυπητήρια του Προέδρου Ν.Χριστοδουλίδη για την τραγωδία στα Τέμπη

DiferSports

2o ηλεκτρικό καλώδιο συνδέει Ελλάδα – Αίγυπτο μέσω Κρήτης

DiferSports

Ρέθυμνο: Μεθυσμένος ιερέας χτύπησε τη σύζυγό στη μέση του δρόμου

DiferSports

Πανελλήνιες 2022: Στις 13:00 ανακοινώνονται οι βαθμοί – Τέλος η αγωνία

DiferSports

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις Σάββατο και Κυριακή, λόγω του 10ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα