Κύπρος

Κύπρος: «Μπαράζ» επαφών του Ν. Χριστοδουλίδη στο εξωτερικό – Συνάντηση με τον Πάπα την Παρασκευή

Κύπρος: «Μπαράζ» επαφών του Ν. Χριστοδουλίδη στο εξωτερικό – Συνάντηση με τον Πάπα την Παρασκευή

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Αποστολικό Παλάτι, στην πόλη του Βατικανού, όπου θα τύχει υποδοχής από την Ελβετική Φρουρά

και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Αυτού Αγιότητα Πάπα Φραγκίσκο και ακολούθως συνάντηση στην παρουσία της Κυπριακής αντιπροσωπείας.

Ο συμβολισμός της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα είναι διττός, αφού είναι η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

αλλά και πραγματοποιείται στη συμπλήρωση 50 ετών από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – Αγίας Έδρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει την εκτίμηση του Κυπριακού λαού προς την Αγία Έδρα ως προς το φιλανθρωπικό έργο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανά το παγκόσμιο

ενώ θα αναφερθεί και στις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις και θα εκφράσει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθηθούν οι εκκρεμούσες συμφωνίες στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης της πολιτιστικής και μουσειακής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τον Πάπα Φραγκίσκο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ως προς την ανάγκη διορισμού

απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενώ θα αναπτύξει επίσης και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί και στην καταστροφή πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων Καθολικών μνημείων, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου των

Λατίνων στην Αμμόχωστο που χρησιμοποιείται ως τουρκικά λουτρά) και στις παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών, με τις απορρίψεις αιτημάτων για εκκλησιασμό, στα κατεχόμενα εδάφη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή μας και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην εύθραυστη γεωπολιτικά γειτονιά μας.

Εντός αυτού του πλαισίου θα ενημερώσει την Αυτού Αγιότητα για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για ασφαλή, απρόσκοπτη, μεγάλης διάρκειας και ροής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς υλοποίησης της πρωτοβουλίας, τα αποτελέσματα των σχετικών επαφών αλλά και θα συζητήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο τρόπους στήριξης και ενίσχυσης της πρωτοβουλίας από πλευράς της Αγίας Έδρας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας,

όπου θα τύχει επίσημης υποδοχής θα έχει συνάντηση με το Μεγάλο Μαΐστρο καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών του Τάγματος, με το πέρας της οποίας θα υπογραφεί Ταχυδρομική Συμφωνία από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών του Τάγματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή τους ο Μεγάλος Μαΐστρος προτού αναχωρήσουν.

Μπαράζ επαφών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο, 22 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ενώ θα ακολουθήσει και η 3η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Σερβίας.

Στη Διακυβερνητική Σύνοδο θα συμμετέχουν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και ο Υπουργός Άμυνας.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, κατά την πρώτη μέρα της επίσιμης επίσκεψής του,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Aleksandar Vucic, την οποία θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών και ακολούθως κοινή συνέντευξη τύπου.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Σερβίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής αντιπροσωπείας.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, ημέρα πραγματοποίησης της Διακυβερνητικής Συνόδου, οι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με τους ομόλογούς τους στο Μέγαρο Σερβίας ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών συναντήσεων των Υπουργών θα πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Σύνοδος υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης, στους τομείς της επιστήμης, της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών αλλά και συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο χωρών.

Της διακυβερνητικής θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει η Πρωθυπουργός της Σερβίας κα Ana Brnabic προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Σερβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Ρώμη όπου θα πραγματοποιήσει

την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Sergio Mattarella ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση εργασίας με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό κα Giorgia Meloni.

Κατά τις εν λόγω συναντήσεις θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή μας, η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα,

το Μεταναστευτικό και οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σχετικά Άρθρα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Προτεστάντες» ο Κύκκου και ο Ταμασού

DiferSports

Δημιουργία πάρκου στην πυρόπληκτη Ακαπνού, ανακοίνωσε η AHEPA Κύπρου

DiferSports

Κύπρος, Τραγωδία στη Λεμεσό: Ξεψύχησε αγγελούδι μόλις 5 μηνών

DiferSports

Νέα προκλητική κίνηση Τούρκων στα Κατεχόμενα: Συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Σαλαμίνας και Μπελλαπάις

DiferSports

Κύπρος: Σε τεχνικό λάθος αποδίδεται η διακοπή της σύνδεσης με τον Ουκρανό πρόεδρο

DiferSports

Κύπρος: Σεισμός 5 Ρίχτερ – 10 χλμ. από την Αγία Νάπα το επίκεντρο

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα