Ελλάδα

Λάρισα: Ξενώνας γίνεται «ασπίδα» κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Λάρισα: Ξενώνας γίνεται «ασπίδα» κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγα τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες, που γίνονται γνωστά στην Ελλάδα. Ποια μέτρα θα μπορούσαν όμως έως ένα βαθμό, να βοηθήσουν τις γυναίκες να προστατευτούν; Προφανώς μέρος των καλών πρακτικών είναι και οι εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας γυναικών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων, Αθηνά Τερζενίδου «στην εξάλειψη της έμφυλης βίας, μεγάλο ποσοστό της οποίας είναι η ενδοοικογενειακή βία, που συνιστά ως φαινόμενο την πιο ακραία έκφραση της ανισότητας των φύλων, καταλυτικό ρόλο παίζουν οι ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, οι οποίοι λειτουργούν ως καταφύγιο στις περιπτώσεις οξείας κρίσης και απειλής για την ασφάλεια για τη σωματική ακεραιότητα των γυναικών».

Η κα Τερζενίδου επισήμανε πως στην πόλη της Λάρισας ο ξενώνας που λειτουργεί με την ευθύνη του δήμου Λαρισαίων, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο δίκτυο δομών καταπολέμησης της έμφυλης βίας, που συντονίζει η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και εποπτεύεται από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Παράλληλα, εξήγησε πως ο ξενώνας έχει διπλό ρόλο, καθώς προσφέρει και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και την φιλοξενία γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σε καθεστώς βίας.

«Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρέχονται στα πλαίσια του ξενώνα έχουν στόχο την υποστήριξη των γυναικών, την κινητοποίηση και ενδυνάμωσή τους, ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να προχωρήσουν αυτόνομα» είπε η κ. Τερζενίδου και συμπλήρωσε: «Στον Ξενώνα μας μπορούν παράλληλα να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των 18 ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια, και των 12, εφόσον πρόκειται για αγόρια, καθώς και γυναίκες που υφίστανται βία σε όλες τις μορφές (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση, stalking) ή/και πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, προσφύγισσες, μονογονείς, άστεγες, μακροχρόνια άνεργες, ΑΜΕΑ κ.λ.π.)».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα ο Ξενώνας έχει δεχθεί 310 αιτήματα φιλοξενίας, έχουν φιλοξενηθεί 245 άτομα, συγκεκριμένα 133 γυναίκες και 112 παιδιά. Να αναφέρουμε ότι, η πλειοψηφία των ωφελούμενων αντιμετωπίζει ενδοοικογενειακή βία από σύζυγο/σύντροφο ή άλλο πρόσωπο της οικογένειας.

Σχετικά Άρθρα

Κρήτη: Τρεις συλλήψεις σε φυτεία με 324 χασισόδεντρα στο Μυλοπόταμο

DiferSports

Θεσσαλονίκη: Ένα νέο δάσος αναψυχής με 300.000 δέντρα «γεννιέται»

DiferSports

Ισχυρός σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Λακωνίας

DiferSports

Κέρκυρα: Νεαροί διέρρηξαν σιδηρουργείο, στην περιοχή του Βρυώνη

DiferSports

Πάτρα – Πόρισμα ιατροδικαστών για Μαλένα και Ίριδα: Εγκληματική ενέργεια με ασφυκτικό θάνατο

DiferSports

Καιρός: Δεμένα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα