Ελλάδα

Λέκκας: «Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα» εκτιμά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Λέκκας: «Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα» εκτιμά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Τους προβληματισμούς του για την στατική επάρκεια των σπιτιών και των κτηρίων στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ προσθέτοντας ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα καθως δεν έχουν πλέον αντοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες πιο σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα κλαθώς «και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την στατική τους επάρκεια».

Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι και κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε και στην περιοχή του Πηλίου λέγοντας ότι φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».

Όπως εξήγησε επιπλέον κίνδυνο αποτελεί η άνοδος του υδροφόρου ορίζοντα καθώς «λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτήρια».

«Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτήριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ο ίδιος τόνισε, τέλος, την ανάγκη η καταγραφή να γίνει μέσα σε έναν μήνα γιατί, όπως είπε, διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά ζητώντας στο πλαίσιο αυτό «να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».

Σχετικά Άρθρα

Καιρός: Βροχές και «βουτιά» της θερμοκρασίας – Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

DiferSports

Θεσσαλονίκη: Απειλές κατά της ζωής της δέχεται η 24χρονη που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού

DiferSports

Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα ζητήσει διαζύγιο από τον Μάνο Δασκαλάκη

DiferSports

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Θα την σκότωνα αν είχα έστω και μισή υποψία» είπε ο πατέρας σε φίλο του

DiferSports

Λακωνία: Ο βιαστής της 13χρονης ήταν στενός συγγενής – Σοκ έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις

DiferSports

Αμαλιάδα: Βαριά «καμπάνα» 250.000 ευρώ σε 72χρονο – Εγκατέλειψε 8 κουτάβια και τη μάνα τους στο δάσος

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα