Οικονομία

Market Pass: Ποιες είναι οι προθεσμίες για τις αιτήσεις

Market Pass: Ποιες είναι οι προθεσμίες για τις αιτήσεις

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» μίλησε ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας όπου μίλησε για το θέμα του market pass και συγκεκριμένα για τον τρόπο λειτουργίας του από την κατάθεση της σχετικής αίτησης έως και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί.

Εισοδηματικά κριτήρια διευρυμένα θα πούμε γιατί καλύπτει το 83% των νοικοκυριών. Έτσι λοιπόν μιλάμε για εισόδημα έως 16.000 ευρώ αν είσαι μόνος σου. Φυσικά, όταν μιλάμε για εισοδηματικά κριτήρια μιλάμε για πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο, 24.000 αν είσαι ζευγάρι, συν 5.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και όταν λέμε μέλος του νοικοκυριού δεν είναι μόνο τα τέκνα, ο σύζυγος, η σύζυγος, ο παππούς και η γιαγιά, είναι οποιονδήποτε φιλοξενεί το νοικοκυριό και έχει δηλωθεί στη δήλωση εισοδήματος. Περιουσιακά κριτήρια και εδώ διευρυμένα, αλλά απορώ γιατί υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια επάνω στα επιδόματα. Γιατί ένα σπίτι το οποίο έχουμε και το έχουμε ίσως και με κάποιο δάνειο ή ένα πατρικό το οποίο έχουμε στο χωριό, μας στερεί το δικαίωμα να πάρουμε το επίδομα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και τα άλλα τα επιδόματα».

Συνέχισε επισημαίνοντας πως: «Τα όρια τα οποία υπάρχουν διευρυμένα όντως καλύπτουν το 95% των νοικοκυριών και είναι 250.000 ευρώ, αν είσαι μόνος σου 400.000 ευρώ, εάν είσαι οικογένεια. Πέρα όμως από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, υπάρχουν και οι γενικές εξαιρέσεις βάσει της ΚΥΑ. Έτσι λοιπόν, όταν είσαι φιλοξενούμενος, δεν μπορεί να υποβάλεις αίτηση. Την υποβάλλει αυτός που σε φιλοξενεί, τα εξαρτώμενα μέλη του νοικοκυριού, πάλι εξαιρούνται. Όσοι εμπίπτουν σε φόρο πολυτελείας και φόρος πολυτελείας, δεν είναι μόνο ένας βίος ο οποίος πραγματικά είναι πολυτελέστατος, αλλά και ένα αυτοκίνητο πάνω από 2.000 κυβικά έστω και 15 ετών, το οποίο κάποτε μπορούσαμε να το είχαμε ή να το συντηρούσαμε μας στερεί το δικαίωμα αυτό.

Όσοι δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και λογικό είναι γιατί δεν ξέρουν τα εισοδήματα πλέον δεν το δικαιούνται. Και οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού. Το μηνιαίο όριο λοιπών αγορών ξεκινάει από 220 ευρώ το μονοπρόσωπο νοικοκυριό αν είναι μόνος κάποιος συν 100 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Ανώτερο ποσό τα 1.000 ευρώ τα οποία μπορείς να καλύψεις με αγορές. Το μηνιαίο όφελος ξεκινάει από 17,6 ευρώ το μήνα και φτάνει τα 100. Και λέμε 17,6 και όχι 22, όπως ευλόγως κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί όταν κάνουμε τη χρήση θα το πούμε πιο κάτω του λογαριασμού, άρα κατάθεση μέσω IBAN, τότε πλέον έχουμε το 80% και όχι το 100%».

Ακολούθως ο κ. Χατζησαλάτας δήλωσε ότι: «Η οικονομική ενίσχυση την οποία θα πάρουμε είναι ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη. Έχουμε δικαίωμα να διορθώσουμε τυχόν αίτηση την οποία θα κάνουμε επειδή υπάρχουν δύο κατηγορίες αιτήσεων. Η πρώτη αυτή, η οποία θα υποβληθεί από 15 Φεβρουαρίου έως τέλος και η άλλη από 1η Μαρτίου ως 15. Έτσι λοιπόν, πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, αν έχουμε κάνει αίτηση έως 28 Φεβρουαρίου, μπορούμε να τη διορθώσουμε μέσα στο Φεβρουάριο. Αν έχουμε κάνει αίτηση μέσα στο Μάρτιο, μπορούμε να το διορθώσουμε έως τις 15 του Μάρτη.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα, είτε μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που είπαμε, είτε μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής κάρτας, αυτή που είναι με την τεχνολογία στο κινητό μας. Αυτοί που θα επιλέξουν τη δεύτερη περίπτωση της κάρτας, δηλαδή, θα έχουν ενημερωθεί με ένα SMS για τις οδηγίες που πρέπει να κάνουν για να ενεργοποιήσουν την κάρτα τους, θα τους έρθει ένα email σε αυτό το οποίο θα έχουν δηλώσει στην αίτησή τους, ώστε να τους δώσει εντολή να μπουν μέσα για να ενεργοποιήσουν την κάρτα. Θα δημιουργήσουν ένα προσωπικό κωδικό οι ίδιοι και θα τους σταλεί και ένας κωδικός μέσα πλέον με SMS και ξεκλειδώνει η κάρτα και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτή η κάρτα θα είναι ενεργοποιημένη έως το τέλος του Αυγούστου.

Άρα λοιπόν, αν δεν κάνουμε χρήση μέχρι τέλος Αυγούστου, οτιδήποτε χρήματα δικαιούμαστε και είναι φορτωμένοι χαρτιά, τα χάνουμε και η αποζημίωση την οποία θα πάρουμε, πότε θα πληρωνόμαστε στην ουσία για αυτούς οι οποίοι θα κάνουν αίτηση μέσα στο Φεβρουάριο από 15 έως τέλος, η πληρωμή των πρώτων δύο μηνών θα γίνει έως τις 3 του Μάρτη. Εάν η αίτηση γίνει μέσα στον Μάρτη, τότε και οι δύο πρώτοι μήνες θα πληρωθούν από 15 έως 20 του Μάρτη και οι επόμενες πληρωμές για κάθε μήνα στο πρώτο τρίμηνο, το μήνα των οποίων θα μπαίνει. Εάν επιλέξουμε την κατάθεση μέσω τραπεζικού λογαριασμού, τότε έχουμε την αποζημίωση, όπως είπαμε προηγουμένως στο 80%, αυτοί που θα έχουν κάνει αίτηση μέσα στο Φεβρουάριο θα δουν τρεις μήνες πλέον να πληρώνονται ανά τρίμηνο, δηλαδή από πριν από μία έως τρεις Μάρτη και όσοι κάνουν την αίτηση μέσα στον Μάρτιο θα δουν το πρώτο τρίμηνο από 15 έως 20 του Μάρτη».

Τέλος, επισήμανε πως: «Η επόμενη πληρωμή η οποία θα γίνει, θα είναι μία πληρωμή, άρα το επόμενο τρίμηνο άπαξ είναι περίπου στις τρεις του Μάη και η διάθεση του ποσού για αυτούς που έχουν το IBAN μπορούν να κάνουν αγορές οτιδήποτε θέλουν χωρίς να χρειάζεται απόδειξη.

Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση γιατί υπάρχει μια διχογνωμία και από τον υπουργό και τον υφυπουργό. Εάν σε περίπτωση ένα μήνα δεν εξαντλήσω το όριο των αγορών. Δηλαδή αν μπορεί να μεταφερθεί, αν το πάρουμε δια της ατόπου απαγωγής, μπορεί να μεταφερθεί γιατί μας λέει ότι ενεργοποίηση της κάρτας λήγει 31 Αυγούστου. Δεν μας λέει ότι κάθε μήνα μέχρι ποια ημερομηνία να κάνουμε τις αγορές. Άρα λοιπόν κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρεται».

Πότε κάνετε αίτηση στο gov.gr για να πληρωθείτε πρώτοι

Για να πληρωθούν οι δικαιούχοι πρώτοι από όλους, θα πρέπει και να κάνουν αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023 για να μπουν τα χρήματα μέχρι 3 Μαρτίου. Εάν κάνουν αίτηση από 1-15 Μαρτίου, θα πληρωθούν περίπου τρεις εβδομάδες μετά, δηλαδή περίπου στις 20 Μαρτίου.

Σημαντική διαφορά υπάρχει όμως και σε άλλο σημείο: Η ψηφιακή κάρτα στο κινητό πιστώνεται κάθε δίμηνο. Έτσι, αρχικά θα μπουν τα λεφτά Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Αν όμως επιλέξετε τα μετρητά στην τράπεζα, τότε θα πιστωθούν τρεις μήνες, δηλαδή Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος. Ωστόσο, στη δεύτερη επιλογή θα πάρετε 20% λιγότερα χρήματα.

Πιο αναλυτικά, δείτε παρακάτω πότε και κάθε πότε πληρώνεστε, αλλά και ποιες είναι οι προθεσμίες για αιτήσεις:

Market Pass – Ψηφιακή κάρτα: Κάθε πότε πληρώνεται

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Market Pass – Μετρητά: Κάθε πότε μπαίνουν τα χρήματα στην τράπεζα

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.

Οι δικαιούχοι του Market Pass

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το έκτακτο βοήθημα ακρίβειας διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Market Pass: Τα 3 απαραίτητα στοιχεία για αίτηση

  • Διεύθυνση email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Σχετικά Άρθρα

Voucher 200 ευρώ: Έρχεται ο νέος κύκλος του προγράμματος – Οι δικαιούχοι και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

DiferSports

Εφορία: Οι νέοι κωδικοί – Αναλυτικά οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

DiferSports

Από τον Μάρτιο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

DiferSports

EY: Επένδυση-μαμούθ σε τεχνολογική πλατφόρμα νέας γενιάς

DiferSports

Κυβέρνηση: Σύγκρουση για τις αυξήσεις στα διόδια

DiferSports

ΕΦΚΑ: Τα «μπόνους», οι κυρώσεις και οι προλήψεις ιδιωτών

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα