Διεθνή

Μας «πούλησαν» οι Ευρωπαίοι «εταίροι»: Ενέκριναν για την Τουρκία τον όρο «Turkaegean»

Μας «πούλησαν» οι Ευρωπαίοι «εταίροι»: Ενέκριναν για την Τουρκία τον όρο «Turkaegean»

Σε μία απαράδεκτη απόφαση εις βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας έχει προχωρήσει η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), την ώρα που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να υποκύψουν σε αίτημα της Άγκυρας για χρήση του brand name «Turkaegean».

Αντιθέτως, η Επιτροπή έκανε αποδεκτή – χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου (και) μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και φέρνει στη δημοσιότητα το naftemporiki.gr φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

Το θέμα εγείρει σοβαρούς κινδύνους καθώς τίποτα δεν αποκλείει, η Τουρκία να «πατήσει» πανω στην συγκεκριμένη απόφαση ώστε να συνεχίσει τις προκλήσεις της, αμφισβητώντας την ελληνικότητα του Αιγαίου.

«Όχι» από ΗΠΑ

Τον όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις προσπάθησε να κατοχυρώσει η Τουρκία και στις ΗΠΑ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Η προσπάθεια της γείτονος, ωστόσο, φαίνεται πως έπεσε στο κενό.

Ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να έχει τη δυνατότητα να κατοχυρώσει τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς.

Το αίτημα της τουρκικής πλευράς αφορούσε συγκεκριμένα στη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν στο σύνολό του το τουρκικό αίτημα, με το οποίο ουσιαστικά το καθεστώς Ερντογάν επιχειρούσε να θέσει στο περιθώριο την ορολογία «Aegean».

Σχετικά Άρθρα

Λιβύη: Ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν, καλεί Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο σε συνεννόηση για ΑΟΖ και 12 μίλια

DiferSports

Γαλλία: Μεγάλη αποχή στις σημερινές εκλογές – Το υψηλότερο των τελευταίων 50 ετών στην Γαλλία

DiferSports

Παρέμβαση Ηνωμενων Πολιτειών σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

DiferSports

ATIA και στη Νότιο Αμερική: Μετά τις καταρρίψεις σε Αλάσκα, Καναδά, Κίνα -Τώρα εμφανίστηκαν και στο νότιο ημισφαίριο

DiferSports

Βρετανία: Για ελληνικό «Watergate» κάνει λόγο ο Guardian

DiferSports

Ναυάγιο του «Τιτανικού»: Αυτό είναι το υποβρύχιο που χάθηκε – Οι επιβάτες μπορούν να αντέξουν 96 ώρες

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα