Οικονομία

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου «Ba3» του Δήμου Αθηναίων

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου «Ba3» του Δήμου Αθηναίων

Στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του Δήμου Αθηναίων «Βα3» σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, η παραπάνω απόφαση αντανακλά τη στενή λειτουργική και οικονομική σύνδεση του Δήμου Αθηναίων με την κεντρική κυβέρνηση καθώς και την προσδοκία ότι θα συνεχισθεί η ισχυρή εγγενής δύναμη των οικονομικών του.

Ο Moody’s αναμένει ότι ο Δήμος Αθηναίων θα ωφεληθεί και από τον μειωμένο συστημικό κίνδυνο, όπως φαίνεται από την αλλαγή των προοπτικών του αξιόχρεου Ba3 του ελληνικού Δημοσίου σε θετικές.

Σημειώνει ακόμη ότι ο δήμος θα ωφεληθεί από τις βελτιωμένες πιστωτικές συνθήκες του Δημοσίου, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της πόλης ως πρωτεύουσας και ως οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κόμβου.

Με το 40% των λειτουργικών εσόδων του Δήμου να είναι φόροι και τέλη που εξαρτώνται από τη δυναμική της τοπικής οικονομίας, η αναμενόμενη μέτρια αύξηση του ΑΕΠ την επόμενη διετία θα στηρίξει τη συγκέντρωση εσόδων από τον Δήμο.

Επιπλέον, ο Moody’s πιστεύει ότι οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, η ποιότητα των θεσμών και το επίπεδο εποπτείας των περιφερειών και δήμων, εφόσον συνεχισθούν, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα των μεταβιβάσεων (πόρων) από την κυβέρνηση, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 26% των λειτουργικών εσόδων τους. Οι ευρωπαϊκοί πόροι, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν επίσης την τοπική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Πολωνοί, Σέρβοι και Τούρκοι επιχειρούν «απόβαση» στην ελληνική αγορά

DiferSports

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έκτακτη επιχορήγηση έως 18.000 ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από πανδημία και φυσικές καταστροφές

DiferSports

ΕΦΚΑ: «Αγώνας δρόμου» για συνταξιούχο – Τον άφησαν χωρίς σύνταξη από λάθος δικό τους

DiferSports

Αναβαθμίσεις Ελληνικών τραπεζών από την S&P

DiferSports

Χατζηδάκης: Σημαντική και δίκαιη αύξηση στον κατώτατο μισθό

DiferSports

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα