Οικονομία

Morgan Stanley: Θετικό πρόσημο στην Ελληνική οικονομία

Morgan Stanley: Θετικό πρόσημο στην Ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με την M.S. η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 2,3% φέτος όπως και το 2024 και 2,4% το 2025, ρυθμοί πολύ καλύτεροι σε σχέση με αυτούς της Ευρωζώνης

Η νέα έκθεση της Morgan Stanley για το μέλλον των οικονομιών της Ευρώπης το 2024, φέρνει καλά νέα για τη χώρα. Αυτό καθώς μετά από δέκα χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να γυρίσει στην επενδυτική βαθμίδα. Όπως προβλέπει στη συνέχεια, η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης είναι βέβαιη και όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο δείκτης χρέους θα έχει κατέβει στο 148% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με την M.S. η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 2,3% φέτος όπως και το 2024 και 2,4% το 2025, ρυθμοί πολύ καλύτεροι σε σχέση με αυτούς της Ευρωζώνης. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ισχυρούς ρυθμούς, συμβάλλοντας σε μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του 2023 καθώς και σε περίπου τη μισή από την ανάπτυξη του 2024 και του 2025.

Τα οφέλη
Τα πραγματικά εισοδήματα θα ωφεληθούν από τον συνδυασμό της μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών, με μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης προεκλογικά να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ έως το 2027. Αυτή η αύξηση αναμένεται να ωθήσει τους μισθούς υψηλότερα γενικά, και να ενισχύσει τις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση.

Πάντως, η αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Τα στεγαστικά δάνεια είναι σε μεγάλο βαθμό κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα μόχλευσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη -μόνο ένα πολύ μικρό μερίδιο του πληθυσμού έχει στεγαστικό δάνειο. Αυτό αναμένεται να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική μέσω του καναλιού των στεγαστικών δανείων, τονίζει η Morgan Stanley.

Παράλληλα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα γίνουν η βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης το 2024 και το 2025, χάρη στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό αντισταθμίζει σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση του κόστους δανεισμού. Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ, με τη χώρα να έχει εκταμιεύσει 12,8 δισ. ευρώ ήδη και άλλα 23 δισ. ευρώ να αναμένονται έως το τέλος του 2026, προσθέτει η M.S.

Σύμφωνα με την Ελευθερία Κουρτάλη του capital.gr, στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Ελλάδα επέστρεψε στα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως επισημαίνει η τράπεζα, ενώ με το χρέος/ΑΕΠ να υποχωρεί στο 170% στα τέλη του 2022 η δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η Morgan Stanley αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2% ήδη από το 2024, ενώ το χρέος/ΑΕΠ θα παραμείνει σε καθοδική τροχιά, υποχωρώντας στο 148% έως τα τέλη του 2025. Ακόμα και εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, το χρέος αποτελείται κυρίως από δάνεια του επίσημου τομέα σε σταθερά επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα “ευαίσθητο” στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τέλος, η Morgan Stanley θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και από τις Moody’s και Fitch, το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Ένα από τα άμεσα οφέλη είναι η είσοδος της χώρας στους δείκτες ομολόγων, ενώ η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να ωφελήσει την ελληνική οικονομία γενικότερα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αρνητικό είναι το κλίμα…αρνητικά και τα πρόσημα

DiferSports

Σταϊκούρας: Η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη – Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων

DiferSports

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Αναρτήθηκαν στο myCar – Πώς θα τα εκτυπώσετε

DiferSports

Σταϊκούρας: Ο μηδενισμός του ελλείμματος δίνει σήμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

DiferSports

Ομόλογα: Διευρύνθηκε στο 3% το περιθώριο του ελληνικού 10ετούς – Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

DiferSports

Σταϊκούρας: Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Ecofin – Τι θα συζητηθεί

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα