Κύπρος

Ν. Αναστασιάδης: «Οι κάτοικοι των Βαρωσίων πέφτουν σε παγίδα με το IPC»

Ν. Αναστασιάδης: «Οι κάτοικοι των Βαρωσίων πέφτουν σε παγίδα με το IPC»

Η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (IPC) ήταν παγίδα, είπε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το Σάββατο, σχολιάζοντας αναφορές ότι το τουρκοκυπριακό θρησκευτικό κληροδοτημένο ίδρυμα Evkaf έχει ονομαστεί ως ενδιαφερόμενο μέρος σε μεγάλη μερίδα ακινήτων στα Βαρώσια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα nationalpost.com.cy.

Οι τουρκοκυπριακές αρχές ανακοίνωσαν το καλοκαίρι ότι το 3,5% της περιφραγμένης περιοχής θα αποστρατιωτικοποιηθεί και θα ανοίξει για διευθέτηση και κάλεσαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τις αξιώσεις τους στην IPC. Η περιοχή γειτνιάζει με το ανοιχτό, κατοικημένο τμήμα των Βαρωσίων.

Ο Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τους Ελληνοκύπριους να μην καταφύγουν στο IPC, το οποίο θεωρήθηκε «παγίδα», λέγοντας ότι τα ακίνητα που διεκδικούσε ο Evkaf έμειναν βολικά έξω από τη μικρή περιοχή που «προσφέρεται ως δόλωμα» στους Ελληνοκύπριους μέσω του IPC.

«Η απόφαση να ονομαστεί ο Evkaf ως ενδιαφερόμενος στις περιφραγμένες περιοχές της Αμμοχώστου επιβεβαιώνει ότι αυτό ήταν πράγματι μια παγίδα», είπε.

«Καθώς αυτό έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση, δεν σταματήσαμε να ενεργούμε με κάθε δυνατό τρόπο για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα όσων καλύπτονται από τα ψηφίσματα 550 και 789, των ιδιοκτητών και των νόμιμων κατοίκων της περιφραγμένης περιοχής και όχι μόνο».

Ο Αναστασιάδης κατηγόρησε επίσης την τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά για την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας από την Ευρώπη «να ενεργήσει για τη λύση του Κυπριακού και την υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρώτον θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και δεύτερον, θα ανοίξουν το δρόμο για έναν νέο, εποικοδομητικό διάλογο».

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου στάθηκε και αυτός στα δημοσιεύματα, καλώντας τους κατοίκους της Αμμοχώστου να είναι πολύ προσεκτικοί με το IPC, «τον τρόπο της Τουρκίας να σφετερίζεται τα δικαιώματα και την περιουσία τους μέσω νομικών διαδικασιών».

Το θέμα των Βαρωσίων πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω πολιτικών και όχι νομικών οδών, είπε, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοί του έχουν πίσω τους ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την υποστήριξη των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ.

Αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Τουρκία να κινηθεί πολιτικά, είπε, κάτι που την οδήγησε να κινηθεί μέσω αυτής της νομικής οδού.

«Είναι ένας δούρειος ίππος, μια παγίδα που στήνεται με το άνοιγμα του 3% της περιφραγμένης περιοχής και την πρόσκληση για τους κατοίκους να επιστρέψουν μέσω του IPC», είπε.

Σχετικά Άρθρα

Καμίνι το μεσημέρι η Κύπρος – Ο καιρός μέχρι το Σάββατο

DiferSports

Κύπρος: Χαλαρά για… καφεδάκι στη Λευκωσία ο Χριστοδουλίδης

DiferSports

Με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ συναντήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

DiferSports

Νίκος Δένδιας σε Αννίτα Δημητρίου και Κύπριους βουλευτές: Είμαστε «προπύργια ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο»

DiferSports

Σοκαριστική «πρωτιά» στην Πάφο: 2 στους 5 είναι ξένοι!

DiferSports

Κύπρος: Πρώτη συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα