Κύπρος

Νέα πρόκληση του Τουρκικού ΥΠΕΞ: Ζητάει από τον ΟΗΕ ίση μεταχείριση των Κατεχομένων με την Κύπρο

Νέα πρόκληση του Τουρκικού ΥΠΕΞ: Ζητάει από τον ΟΗΕ ίση μεταχείριση των Κατεχομένων με την Κύπρο

Δελτίο Τύπου εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ, σχετικά με την απόφαση του ΟΗΕ να παρατείνει την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, για ένα ακόμα εξάμηνο. Χωρίς να ζητήσουν την γνώμη της ”ΤΔΒΚ”, Αλλά μόνο της Ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Ακολουθεί αναλυτικά το Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση αριθ. 2618 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη Νήσο Κύπρο  για περίοδο έξι μηνών με το ψήφισμά του 2618 (2022) που εγκρίθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2022.

Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) σχετικά με το ψήφισμα.

Παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις, δεν ζητήθηκε για άλλη μια φορά η συγκατάθεση των αρχών της ΤΔΒΚ, σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ. Ενώ μια νομική ρύθμιση αποφεύχθηκε επίμονα, εντούτοις η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα μπορούσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο νησί στο πλαίσιο της καλόπιστης προσέγγισης των αρχών της ΤΔΒΚ. Τα μέτρα που θα λάβει η ΤΔΒΚ προς αυτή την κατεύθυνση έχουν την πλήρη υποστήριξή μας.

Είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα και επίσης αντιφατικό από την πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τη μία πλευρά να καλεί τα μέρη στο Νησί να καταλήξουν σε διευθέτηση και από την άλλη πλευρά να προσπαθεί να επιβάλει ένα μοντέλο διευθέτησης που έχει δοκιμαστεί και εξαντληθεί για περισσότερα από πενήντα χρόνια, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό και δεν αντικατοπτρίζει τη συναίνεση της μιας πλευράς.

Από την άλλη πλευρά, η κριτική του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές της ΤΔΒΚ στο Maraş σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Επιπλέον, η αδιαφορία του Συμβουλίου για τα μονομερή βήματα της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία αυξάνουν την ένταση και αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αποτελεί και πάλι παράδειγμα διπλών μέτρων και σταθμών.

Με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσουν μια ειλικρινή και εποικοδομητική στάση που να βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού και, για το σκοπό αυτό, να επαναβεβαιώσουν την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού.

ΠΗΓΗ

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Προς Χριστοδουλίδη… βλέπει η ΕΔΕΚ – Τάση προς Νίκο στην ΔΗΠΑ

DiferSports

Τουρκικά μαχητικά μαζί με ιπτάμενο τάνκερ και ιπτάμενο ραντάρ πέταξαν νοτίως της Κύπρου

DiferSports

Τουρίστας καταγγέλλει ότι τον απήγαγαν και τον λήστεψαν στην Πάφο

DiferSports

Δένδιας: Συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο

DiferSports

Κύπρος: Εκρηκτικοί μηχανισμοί σε αυτοκίνητα ζεύγους Ισραηλινών στη Λεμεσό – Εξερράγη βόμβα στη Λευκωσία

DiferSports

Σουδάν: Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους οι 23 Κύπριοι

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα