Πολιτική

Ο Πέτσας προαναγγέλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 50

Ο Πέτσας προαναγγέλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 50

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και πάνω εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. «Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως, αν χρειαστεί, να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», είπε στον ΣΚΑΪ και επανέλαβε ότι το μέτρο της επιβολής προστίμου 100 ευρώ τον μήνα σε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου.

Ποιοι εξαιρούνται

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του γιατρού τους και μετά από έγκριση των αρμόδιων επιτροπών.

Το πρόστιμο

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Πότε αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Πηγή: Ο Πέτσας προαναγγέλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 50

Σχετικά Άρθρα

Τσίπρας από Καλαμάτα: Πολιτική αλλαγή με κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

DiferSports

Στο Λονδίνο σήμερα ο Δένδιας – Συνάντηση με τον βρετανό ΥΠΕΞ και πρέσβεις

DiferSports

Α.Τσίπρας: Ιστορικό χρέος μας να αποτρέψουμε την παντοδυναμία της ΝΔ

DiferSports

Νέο προεκλογικό σποτ από τη ΝΔ: «Στις 25 Ιουνίου η Ελλάδα προχωράει μπροστά»

DiferSports

ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο στις 17:00 η ΚΕ – Θα αποφασισθεί η νέα διαδρομή για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου

DiferSports

Θεοδωρικάκος σε Τσαπανίδου: Οι φερόμενες συνομιλίες ήταν από το… 2018

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα