Κύπρος

ΟΕΛΜΕΚ: Επικίνδυνη η απόφαση για κατάργηση αυτοπεριορισμού

ΟΕΛΜΕΚ: Επικίνδυνη η απόφαση για κατάργηση αυτοπεριορισμού

Η ΟΕΛΜΕΚ με ανακοίνωση της αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση της υποχρέωσης αυτοπεριορισμού των μαθητών που αποτελούν στενές επαφές, χαρακτηρίζοντας την ως επικίνδυνη.

Η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει τα εξής:

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση, με την οποία προβλέπεται ουσιαστικά η κατάργηση της υποχρέωσης αυτοπεριορισμού των μαθητών / τριών που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, θεωρούμε ότι είναι όχι μόνο ανέφικτη να εφαρμοστεί, αλλά κυρίως επικίνδυνη για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ανέφικτη, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο «να διενεργούνται τεστ από κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται τα σχολεία» στους μαθητές που είναι στενές επαφές για 5 συνεχόμενες ημέρες, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επικίνδυνη, γιατί εν μέσω της μεγαλύτερης έξαρσης κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού των στενών επαφών, μόνο για τους μαθητές /τριες και μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο. Αντίθετα, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει την καθημερινή παρουσία των στενών επαφών στα σχολεία, γεγονός που θεωρούμε ότι αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του covid-19 καθώς και τον κίνδυνο διάδοσής του σε μαθητές και Εκπαιδευτικούς.

Από την χθεσινή απόφαση προκύπτουν πολλά ερωτήματα όπως τα πιο κάτω:

– Είναι η παρούσα φάση έξαρσης της πανδημίας η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων και του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται στα σχολεία, όπως αποφασίστηκε χθες;

– Γιατί αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού μόνο για τους μαθητές / τριες που είναι στενές επαφές και μάλιστα μόνο για τον σχολικό χώρο και χρόνο; Οι στενές επαφές όλων των άλλων κοινωνικών και εργασιακών χώρων εξακολουθούν να συνιστούν κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, ενώ οι μαθητές / τριες στα σχολεία όχι;

Τι έχουν να πουν για τα πιο πάνω οι ειδικοί της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής; Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες για τα σχολεία έχει τη δική τους έγκριση; Αποτελεί δική τους εισήγηση και συμβάλλει στην πρόληψη διασποράς του Covid-19;

Ως ΟΕΛΜΕΚ, έχουμε επισημάνει τα προβλήματα που προέκυψαν με την επαναλειτουργία των σχολείων και τις αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών, ενώ προειδοποιήσαμε ταυτόχρονα για τα προβλήματα που θα προκύψουν με την διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων εξαιτίας της πανδημίας.

Παρά τα προβλήματα, κάναμε υπομονή λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υφίστανται. Δηλώσαμε όμως ξεκάθαρα, ότι για εμάς προέχει η ασφάλεια και η υγεία των χιλιάδων μαθητών, των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολείων. Σε αυτό το θέμα, δηλώνουμε ξανά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις.

Ως εκ τούτου, ζητούμε την μη εφαρμογή της χθεσινής απόφασης από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς επίσης και άμεσα ορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, για συζήτηση των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στα σχολεία και τη χθεσινή απόφαση.

Σε περίπτωση που τα πιο πάνω αιτήματά μας δεν εισακουστούν τότε και η Οργάνωσή μας θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, σε συνεννόηση και με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.

Πηγή: ΟΕΛΜΕΚ: Επικίνδυνη η απόφαση για κατάργηση αυτοπεριορισμού

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: H μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία οι κάτοικοι δεν θεωρούν κύρια υπεύθυνη τη Ρωσία για τον πόλεμο

DiferSports

Κύπρος: Νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου

DiferSports

Κύπρος: Θανατηφόρο τροχαίο με νεκρό 59χρονο πεζό στην Πάφο -Εξαφανίστηκε ο οδηγός

DiferSports

Λεμεσός: Υπογραφή σύμβασης με 177 καινούρια λεωφορεία

DiferSports

Κύπρος: Απόπειρα φόνου εναντίον 20χρονου στη Λάρνακα – Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα

DiferSports

Κύπρος: Τρία Νέα Σχέδια Χορηγιών για Επιχειρήσεις Παρουσίασε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων – Τεράστια ώθηση στην οικονομία

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα