Οικονομία

Ρεύμα: Αύξηση των τιμών κατά 6% παρά την πτώση των τιμολογίων στην Ευρώπη

Ρεύμα: Αύξηση των τιμών κατά 6% παρά την πτώση των τιμολογίων στην Ευρώπη

Αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6% παρά την πτώση των τιμολογίων στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσίασε η αγορά ηλεκτρισμού τον Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα της ραγδαίας υποχώρησης των επιδοτήσεων.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η μηνιαία έρευνα της HEPI για 33 πόλεις της ΕΕ, η οποία αναφέρει ότι η κρατική στήριξη για το εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκε από 330 ευρώ/MWh (33 λεπτά ανά κιλοβατώρα) στα 40 ευρώ /MWh (0,04 λεπτά).

Η Αθήνα συντάχθηκε στις ανατιμήσεις με τρεις ακόμη ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες επίσης παρατηρήθηκε αύξηση τιμών που είναι το Παρίσι, η Μαδρίτη και το Λονδίνο. Εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες που η μείωση των χονδρεμπορικών τιμών συνοδεύτηκε με αντίστοιχη υποχώρηση τιμών.

Με βάση την μελέτη της HEPI, η μέση τιμή της Αθήνας στην κατάταξη με τις 33 πόλεις της μελέτης ήταν 30,19 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 28,26 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ και 26,60 που ήταν ο μέσος όρος των πρωτευουσών της Ευρώπης.

Τα πρωτεία της ακρίβειας πάντως διατηρούν το Δουβλίνο και το Βερολίνο που εμφανίζονται οι ακριβότερες πόλεις για οικιακούς καταναλωτές στην Ευρώπη, με κόστος 49,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 49,45 αντίστοιχα μετά το Λονδίνο, τη Ρώμη και την Πράγα.

Πέρα από την αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής, στον εξορθολογισμό των τιμολογίων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έπαιξαν ρόλο και τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης που έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Κορονοϊός: Εκτίναξε στα ύψη το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο

DiferSports

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται έως τις 30 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής

DiferSports

Φθηνότερο ρεύμα: Έρχονται ανακοινώσεις για επιδοτήσεις

DiferSports

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

DiferSports

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει με τα υποθηκοφυλάκεια

DiferSports

Έρχονται ριζικές αλλαγές στην Παγκόσμια οικονομία – Ο πληθωρισμός και οι τράπεζες οδηγούν σε νέα παγκόσμια ύφεση

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα