Κύπρος

Σουδάν: Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους οι 23 Κύπριοι

Σουδάν: Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους οι 23 Κύπριοι

Τα 23 άτομα κυπριακής καταγωγής που βρίσκονται στο Χαρτούμ του Σουδάν θα φύγουν το συντομότερο δυνατόν με ασφάλεια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Ο κ. Γκότσης είπε πως τα 23 άτομα κυπριακής καταγωγής, τέσσερα εκ των οποίων είναι Κύπριοι υπήκοοι, βρίσκονται στις οικίες τους στο Χαρτούμ και περιλαμβάνονται στις λίστες των ατόμων προς εκκένωση από την πρωτεύουσα του Σουδάν, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμη πότε θα αναχωρήσουν.

Αυτά τα άτομα είναι σε επαφή με την πρεσβεία της Κύπρου στην Αίγυπτο, υπό την συνεχή εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε ο κ. Γκότσης,

υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η απομάκρυνσή τους από τη χώρα να γίνει τη σωστή στιγμή, με τον σωστό τρόπο, ώστε να μην διατρέξουν πρόσθετο κίνδυνο.

«Ο συντονισμός με δρώντες επί του εδάφους συνεχίζεται ούτως ώστε η εκκένωση να γίνει με τον σωστό τρόπο, την κατάλληλη στιγμή. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για αυτά τα άτομα», ανέφερε.

Σημείωσε πως σε σχέση με την απομάκρυνση των ατόμων κυπριακής καταγωγής υπάρχει συντονισμός των αρμόδιων αρχών της Κύπρου με ευρωπαϊκές χώρες που ενεργούν, κυρίως με τη Γαλλία, αλλά και με τη Βρετανία.

«Υπάρχει η δυνατότητα σταδιακής εκκένωσης των ατόμων αυτών κατά τη διάρκεια εκκένωσης άλλων αμάχων πολιτών κρατών μελών της ΕΕ,

ενώ επιλογή παραμένει να συμπεριληφθούν και στην εκκένωση Βρετανών αμάχων», ανέφερε ο κ. Γκότσης.

Είπε, περαιτέρω, πως «αυτές οι χώρες έχουν εικόνα για την κατάσταση επί του εδάφους και ο συντονισμός αποβλέπει στο πότε μπορεί να γίνει η διαδικασία εκκένωσης με ασφάλεια».

«Κύριο μέλημα παραμένει η παροχή των πιο ασφαλών συνθηκών για να γίνει η εκκένωσή των κυπριακής καταγωγής ατόμων το συντομότερο δυνατόν, αλλά με ασφάλεια και υπό τις σωστές συνθήκες»,

ανέφερε, σημειώνοντας πως η αναχώρησή τους αναμένεται να γίνει σταδιακά και με τελικό προορισμό την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Απελάθηκαν 233 αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα – Πάνω από 8.600 από την αρχή του χρόνου

DiferSports

Κύπρος-Kακοκαιρία: Πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμοι ποτάμια, σφοδροί άνεμοι, πτώσεις δέντρων και αποκοπή καλωδίων της ΑΗΚ -Βίντεο

DiferSports

Κύπρος: Σχεδιάζει να ακυρώσει την απόφαση της ΕΕ για την απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων

DiferSports

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κύπρου στο Μεσανατολικό: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Μπλίνκεν -Χριστοδουλίδη

DiferSports

Κύπρος: Τελευταία πρωτοχρονιά του Ν. Αναστασιάδη ως ΠτΔ – «Περηφάνια αλλά και απογοήτευση»

DiferSports

«Χαστούκι» και από το Πεντάγωνο στον Ερντογάν: Η Κύπρος εντάσσεται στο αμυντικό πρόγραμμα «State Partnership»

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα