Πολιτική

Συνέντευξη του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Ι. Χρυσουλάκη (Βίντεο)

Συνέντευξη του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Ι. Χρυσουλάκη (Βίντεο)

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή του Ανδρέα Σαλμανίδη «Παντού Ελλάδα» στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας «Απόδημος Παλμός», αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και σε επιμέρους θέματα που αφορούν την ομογένεια.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε ότι το ΣΑΕ ιδρύθηκε για πρώτη φορά με νόμο το 1989, κατοχυρώθηκε συνταγματικά το 2001 με την αναθεώρηση του άρθρου 108 του Συντάγματος, και με τον πρόσφατο νόμο 4781/2021 θα επαναλειτουργήσει ως συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν τον παγκόσμιο Ελληνισμό τόσο τον απόδημο, όσο και τον ομογενειακό. Στους σκοπούς του ΣΑΕ περιλαμβάνονται η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και του φιλελληνισμού, η μέριμνα, η προαγωγή και η αξιοποίηση των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την Επικράτεια, η ενδυνάμωση και η εξωστρέφεια της εθνικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνισμού, καθώς και η προαγωγή των συμφερόντων του αποδήμου Ελληνισμού και η προσέλκυση επενδύσεων, παράλληλα ασφαλώς με τη σύσφιξη των δεσμών του παγκοσμίου Ελληνισμού, αποδήμου και ομογενειακού, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το μητροπολιτικό κέντρο.

Ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι το ΣΑΕ θα λειτουργεί με ίδιους πόρους και θα ορίζει τους εκπροσώπους του ανά Περιφέρεια σύμφωνα με τον δικό του Κανονισμό Λειτουργίας και θα περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των Αποδήμων όσο και από νέες οντότητες. Έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, που θα ονομάζεται το «Κοινόν του Απόδημου Ελληνισμού» θα είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα παρέχει τη γραμματειακή υποστήριξη. Στο ξεκίνημα της διαδικασίας καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της διακομματικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, που θα συμβάλει στον ορισμό των 30 πρώτων μελών του ΣΑΕ, τα οποία θα καταρτίσουν τον προσωρινό Κανονισμό Λειτουργίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης επεσήμανε, επίσης, ότι οι συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ εμπλουτίζονται με την παρουσία μελών, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μεταξύ προσωπικοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων με έμπρακτο φιλελληνικό έργο, εκπροσώπων του Οικουμενικού και των λοιπών Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και εκπροσώπων του Κυπριακού Απόδημου Ελληνισμού. Επίσης, σύμφωνα με το νόμο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει τη δυνατότητα έκτακτης σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης για ενημέρωση ή διαβούλευση επί θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε, επίσης, σχετικά με τις διαδικασίες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και τη διευκόλυνση της ψήφου των Αποδήμων, καθώς και την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν την ελληνική εκπαίδευση στη Στουτγάρδη.

 

Πηγή: Συνέντευξη του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Ι. Χρυσουλάκη (Βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Οικονόμου για νέες ταυτότητες: Δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο, αντιχριστιανικό και δαιμονισμένο

DiferSports

Πάιατ: Η πρωτοβουλία «3+1», Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ παραμένει ισχυρή προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν

DiferSports

Μαξίμου: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την ενεργειακή επάρκεια

DiferSports

Mήνυμα της Κίνας με «άρωμα» Αρχαίας Ελλάδας στις ΗΠΑ: «Πήγαινε στην άκρη και μην μου κρύβεις τον ήλιο»

DiferSports

Διακομματική Επιτροπή: Με διευρυμένη σύνθεση η συνεδρίαση άυριο

DiferSports

Πανελλαδικές 2022: 68394 οι νέοι φοιτητές – Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ ανά σχολή

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα