Πολιτική

Βουλή – Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν έχετε ζητήσει ακόμα συγγνώμη για τους 120 νεκρούς για το Μάτι

Βουλή – Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν έχετε ζητήσει ακόμα συγγνώμη για τους 120 νεκρούς για το Μάτι

Απάντηση σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της συζήτησης για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστια που έφτασε τους 50 πόντους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του.

«Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση. Εσείς κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό» τόνισε σε άλλο σημείο.

Ακόμα, απαντώντας στον κ. Τσίπρα που τον κατηγόρησε για «προσχηματική συγγνώμη» είπε πως ακόμα κι αν η «συγγνώμη» της κυβέρνησης είναι προσχηματική είναι καλύτερη από την «καμία συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τους 120 νεκρούς στο Μάτι».

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της συζήτησης για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Χρήστο Στυλιανίδη.

«Στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση έχω την υποχρέωση να σας ενημερώσω για όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν και δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα, είπε. Από την πρώτη στιγμή απευθύναμε μια ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι έγινε τι δεν έγινε και γιατί.

Δεν είμαι ενώπιόν σας για να υπερασπιστώ των εαυτό μου αλλά για να τονίσω την σημασία του έργου και την αποστολή αυτού του υπουργείου.

Το έργο που ανέλαβε είναι δύσκολο. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ ανα πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο», είπε.

Και συνέχισε: «Ξέρω τι σημαίνει κρίσεις, διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ανέλαβα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μου εμπειρία για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μηχανισμός πολιτικής προστασίας αλλά και για να συμβάλλω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να μπορέσουμε να υπερβούμε χρόνια προβλήματα.

Τα άκουγα και τώρα που τα βιώνω αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα είναι.

Πρόληψη, προετοιμασία και ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο. Χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση. Χρειαζόμαστε σύγχρονα ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε και τα είχαν οι μετωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέρουμε τον όγκο του χιονιού. τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέω για υπεκφυγή και δικαιολογία.

Όλα αυτά λείπουν κύριοι βουλευτές και λείπουν σε πολλές χώρες γιατί η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους. Την Δευτέρα αυτές τις ελλείψεις τις ζήσαμε. Προσωπικά το βίωσα και σε άλλες κακοκαιρίες. Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τον Κηφισσό οι ειρωνείες ήταν πολλές.

Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων που δεν υπάρχει στην χώρα. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που δεν δίνει ο ένας στον άλλον. δεν είναι δυνατόν η πολιτική προστασία να μην έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Πρέπει να υπάρχει μια αίθουσα πολέμου με ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αυτό είναι έργο χρόνων. Σε ότι αφορά την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον λόγο και ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να δώσει εξηγήσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Ελπίδα» στην Αττική .

«Είστε υπουργός κυβερνήσεως της ΝΔ και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις» είπε.

«Δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου να κάνατε λάθος. Που κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός. Έκλεισαν κι άλλοι δρόμοι. Θα μας πείτε που κάνατε λάθος; Μια ζωή πετάτε το μπαλάκι αλλού. Θα αναλάβετε ποτέ καμία ευθύνη;» τόνισε σε άλλο ύφος ο κ. Τσίπρας.

«Μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης και Τσίπρας με ταυτόχρονη παρουσία

Η πρώτη ταυτόχρονη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι γεγονός, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη στην Ολομέλεια, ενώ πριν από λίγα λεπτά αφίχθη και πρωθυπουργός, προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και νέα συνάντηση με τους βουλευτές στο εντευκτήριο της Βουλής, ενώ η παρουσία του θα είναι τακτική στη Βουλή κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης, δείχνοντας τη θεσμική στήριξη στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Δείτε το Βίντεο του ΣΚΑΙ

Πάντως, τη δεύτερη μέρα η συζήτηση είχε έντονο προεκλογικό άρωμα. Τον τόνο της στρατηγικής για ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, είχε δώσει από χθες ο Πρωθυπουργός σε πηγαδάκι στο εντευκτήριο της Βουλής.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το περιμέναμε. Μας δίνουν ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες», φέρεται να δήλωσε χθες στους βουλευτές του.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από το βήμα της Βουλής, ανέφερε ότι η πρόταση μομφής «προσφέρει τη δυνατότητα ο λαός να δει το βαθύ ρήγμα που τέμνει το πολιτικό φάσμα στην πατρίδα μας. Από τη μια, μια εργατική, σύγχρονη., συμπαγής και υπεύθυνη κυβέρνηση κι από την άλλη ένα ανερμάτιστο, ανεύθυνο, παρωχημένο, επιδερμικό μέτωπο, που δεν μπορεί να διατυπώσει αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνησης».

Στο μπρα ντε φερ στη Βουλή, η κυβέρνηση αποδίδει την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα σε δημοσκοπικό πανικό. Η αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγορεί για ανικανότητα ζητώντας εδώ και τώρα εκλογές και το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να διαφύγει της πολιτικής μέγγενης.

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι μία στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι αντιθέτως μία στιγμή αδυναμίας και εξωτερίκευσης μια εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται να απειλείται δημοσκοπικά απ’ το ΚΙΝΑΛ», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Στυλιανίδης: Είχα πει ότι αν έχουμε νεκρό, αύριο το πρωί θα παραιτηθώ

Απάντηση στις «αιχμές» του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την απουσία παραιτήσεων για την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» έδωσε ο υπουργος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε το λόγο και είπε «έχω παραιτηθεί για λόγους αρχών στην Κύπρο μια, ίσως και δύο φορές εμμέσως».

«Θέλω να δηλώσω μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα βασικό πράγμα: είπα ότι εάν έχουμε νεκρό, εγώ αύριο το πρωί θα παραιτηθώ. Αυτή είναι η ηθική μου» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Τσακαλώτος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

DiferSports

Έβρος: Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης δείπνησαν στη πλατεία της Δαδιάς με κατοίκους

DiferSports

Βρούτσης για ΟΑΚΑ: «Επί 20 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα»

DiferSports

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Προσωπική επίθεση σε Μητσοτάκη και Δένδια

DiferSports

Δημοσκόπηση: Τι λένε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας – Πώς διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

DiferSports

Ανδρέας Πάτσης: Η ενέργειες διαφθοράς έχουν και συνυπεύθυνους!

DiferSports

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα